2019. június 9., vasárnap

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Szerda, június 9.
*  A NATO a légicsapásokat gyakorlatilag délelőtt 9 órakor felfüggesztette.  Légiriadót jeleztek a szirénék, de becsapódásokról csak Koszovóból érkeztek jelentések.  A katonai szervezet Jugoszlávia elleni támadásai során március 24-e óta több mint 2000 ember vesztette életét és több mint ötezer megsérült.  Az anyagi kárt százmilliárd dollárnál is többre becsülik.
* „Végrehajtva a legfelsőbb parancsnokságnak az egységek Koszovóból való kivonására vonatkozó parancsát, kedden este Jagodinába megérkeztek az első rendőrosztagok a Morava menti körzetből, amelyek a KFH terrorista szervezet elleni harcban vettek részt” – jelentette a Tanjug.
* A Jugoszláv Katonaság II. hadseregének parancsnoksága közölte, hogy a montenegrói államügyész 151 bűnvádi és szabálysértési feljelentést tett tartalékosok ellen, akik a bűncselekményeket és szabálysértéseket Montenegró területén követték el.
* A NATO és Belgrád megbízottai aláírták a katonai megállapodást a Koszovóban állomásozó jugoszláv csapatok kivonásáról – jelentette be Michael Jackson brit tábornok, a leendő kosovói békefenntartó erők (KFOR) kijelölt parancsnoka. 
* Új feladatokkal megbízott koszovói misszió létrehozásáról határozott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). (A szervezet koszovói ellenőrei március 20-án, a NATO csapások megkezdése előtt hagyták el a tartományt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése