2019. június 10., hétfő

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Csütörtök, június 10.
* Javier Solana a NATO főtitkára utasítást adott a Jugoszlávia elleni NATO-hadművelet felfüggesztésére, amely délután 15 órakor lépett életbe. A sajtótájékoztatón Solana úgy vélte: Slobodan Milošević jugoszláv államfő teljesítette a NATO öt követelését.
* Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint késő este elfogadta az ún. Koszovó-határozatot, amely felhatalmazta a NATO-vezette nemzetközi erőt, hogy szavatolja a kosovói albán menekültek biztonságos hazatérését „bármely szükséges eszközzel”.
* Slobodan Milošević szövetségi elnök Jugoszlávia polgáraihoz fordult, gratulált nekik a béke alkalmából és felszólította őket az ország újjáépítésére. Milošević elismerte, hogy a háborúban a Jugoszláv Katonaságnak 462, a szerbiai rendőrségnek pedig 114 tagja vesztette életét.
*  A Szerbia Polgári Szövetség követelte a háborús állapot és minden háborús rendelet sürgős megszüntetését és az új választások kihirdetését.
* „A Vajdasági Mozgalom elvárja, hogy a hatóságok azonnal szüntessék meg a háborús állapotot és minden háborús törvényt és rendeletet és bocsássák haza a mozgósított katonákat” – áll a Vajdasági Mozgalom közleményében.
* A délszláv térségben elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai nemzetközi törvényszék főügyésze, Louise Arbour rövidesen elhagyja posztját, hogy a kanadai legfelsőbb Bíróság egyik bírája legyen – jelentette be a kanadai kormány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése