2019. június 11., kedd

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Péntek, június 11.
* 10.30 ókor Bosznia-Hercegovinából Jugoszlávia területére érkeztek a Koszovóba vezényelt nemzetközi erők kötelékében az első orosz katonák, és a déli szerb tartomány felé vették útjukat. Az orosz katonai egység megjelenése általános meglepetést keltett a nyugati szövetségesek köreiben.
* Brüsszeli NATO-források délután közölték, hogy a NATO békefenntartó erők megkezdték benyomulásukat Macedónia felől Koszovóba. A KFOR-egységek telepítésének kezdetét eredetileg június 12-ére tervezték. Megindulásuk előbbre hozatala – írta a Reuters – időben csaknem egybeesett azokkal a hírekkel, amelyek szerint a boszniai SFOR-erőkhöz tartozó egyik orosz csapategység Boszniából Szerbián át Koszovó felé haladt.
* Al Gore amerikai alelnök meglepetésének adott hangot, hogy orosz katonák már Jugoszlávia területére léptek, de hozzátette: Moszkva biztosítékokat adott arra, hogy  az orosz egységek nem fognak egyoldalúan bevonulni Koszovóba.
* Oroszország tevékeny szerepet fog játszani a jugoszláviai háború utáni újjáépítésben – jelentette ki Igor Ivanov orosz külügyminiszter, miután a Kremlben találkozott Borisz Jelcin orosz elnökkel.
* Martti Ahtisaari finn elnök szerint a Jugoszláviának való segélynyújtást nem szabad összekötni Slobodan Milošević jugoszláv elnök jövőjének kérdésével.
* A Jugoszláv Szövetségi Köztársaság azzal a kérelemmel fordult az Európai Unióhoz, hogy az ország bombázásának felfüggesztése után azonnal szüntesse meg a gazdasági zárlatot. (Az EU május 9-én vezetett be részleges szankciókat a JSZK ellen.)
* Filip Vujanović, a montenegrói kormány elnöke kijelentette, hogy a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban minél előbb véget kell vetni a hadiállapotnak.
* A Demokrata Párt kérte, hogy a szerbiai hatalmi garnitúra mondjon le, úgy értékelve, hogy Szerbia csak így tudja kihasználni a béke által kínált esélyt.
* Az Új Demokrácia követelte a jugoszláv és a szerb kormány elnökének a lemondását és új átmeneti kormányok létrehozását, amelyek megvalósítják a koszovói béketervet és előkészítik a szabad és demokratikus választásokat Szerbiában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése