2019. június 7., péntek

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája

(1999. március 23. – június 13.)

Hétfő, június 7.
* Kudarcba fulladtak a macedóniai Kumanovóban folyó NATO-jugoszláv tárgyalások. A jugoszláv küldöttség nem írta alá a csapatkivonásról szóló megállapodást, így a NATO légicsapásai folytatódnak, és tovább erősödnek – jelentette be Michael Jackson tábornok, a NATO küldöttségének vezetője hajnalban.
* A NATO hajnalban folytatta  a légitámadásokat, főként Koszovó területén. Belgrádban és Újvidéken is volt légiriadó. 
* Slobodan Milošević jugoszláv elnök közölte Martti Ahtisaari finn államfővel, az EU koszovói közvetítőjével, hogy végre akarja hajtani a G8 koszovói béketerve által előírtakat – jelentette be Bonnban James Rubin amerikai külügyi szóvivő.
* Délután Tabanovce macedón határállomáson találkozott Nebojša Vujović jugoszláv jugoszláv külügyminiszter-helyettes, a NATO képviselőivel tárgyaló jugoszláv küldöttség vezetője és Michael Jackson tábornok, a NATO-delegáció vezetője.
* Jugoszlávia folytatni akarja a nyolcak csoportjának (G8) béketervéről a NATO-val megszakadt tárgyalásokat – közölte Moszkvában Borislav Milošević jugoszláv nagykövet, a jugoszláv államfő testvére.
* A Szerb Radikális Párt központi vezetősége közleményt adott ki, mely szerint a párt „úgy határozott,  hogy a szerb radikálisok továbbra is részt vesznek a szerb kormány munkájában”. (Ez szöges ellentétben áll a párt a június 5-én közölt álláspontjával.)
* Kasza József Szabadka polgármestere szokásos sajtótájékoztatóján kijelentette: „Az a benyomásom, hogy hadseregnek nem érdeke, hogy béke legyen, hogy abba maradjanak a bombázások, és ne legyen többé véráldozat Koszovóban. A hitegetés, a félrevezetés politikája folytatódik, amilyet folytatott világgal szemben az ország vezetősége már tíz éve”.
* A G8 csoport külügyminiszterei petersbergi tanácskozásán a NATO és Oroszország között továbbra is megmaradtak a nézetkülönbségek a szerb csapatkivonás, a NATO-csapások leállítása és a BT-határozat megszövegezése körül.
* A japán miniszterelnök felszólította JSZK-t, tartsa tiszteletben a Koszovóra vonatkozó béketervet és vonja ki biztonsági erőit a tartományból.
* A márka feketeipiaci árfolyama 10,50-11,50 dinár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése