2019. június 13., csütörtök

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)
 


Vasárnap, június 13.
* Folytatódott a jugoszláv katonák kivonulása Pristinából. A hadsereg Koszovóból történő kivonulásával egyidejűleg a szerb lakosság egy része is távozik a tartományból. A menekülők, amit csak lehet, magukkal visznek, gépkocsin vagy traktoron. A Reuters értesülése szerint mintegy 30 ezer koszovói szerb indult el Szerbia vagy Montenegró felé.
* Francia, német és olasz erők telepítése kezdődött Koszovóban a nemzetközi békefenntartó küldetés keretében, s két brit hadosztály már elhelyezkedett Pristina közelében – közölte a NATO.
* Mintegy 700 főből álló brit ejtőernyős alakulat ért földet délután Pristinában, azzal a feladattal, hogy fenntartsák a biztonságot a kosovói főváros keleti felében. Az ejtőernyősök agyonlőttek egy férfit, aki tüzet nyitott rájuk. Az oroszok megakadályozták, hogy a brit NATO-katonák kiterjesszék ellenőrzésüket a pristinai repülőtérre.
* Egy halottja és három sebesültje van a délután Prizrenben kitört lövöldözésnek, amelyben két szerb férfi és a városban állomásozó német katonák vettek részt. A támadás az albán lakosság ellen irányult.
*Az illegális Koszovói Felszabadítási hadsereg katonái négy embert (két jugoszláv katonát, egy rendőrt és egy civilt) megöltek Pristina elővárosában, Vranjevacban. A KFH katonái rejtekhelyről támadtak a visszavonulókra.
* Ismeretlen fegyveresek német újságírók gépkocsijára nyitottak tüzet a koszovói Štimlje város közelében. Az egyik újságíró a helyszínen meghalt, a másik pedig röviddel a kórházba szállítás után.
* Koszovóba megérkezett az ENSZ 40 járműből álló gépkocsioszlopa, amely 250 tonna élelmiszert és egyéb segélyt szállított a rászorulóknak.
* Újvidék negyedeiben ismét több órán át szünetelt az áram- és ivóvíz-szolgáltatás.
* Bill Clinton amerikai és Borisz Jelcin orosz elnök egy órás telefonbeszélgetősük során egyetértettek abban, hogy a NATO és Oroszország katonai illetékeseinek tárgyalások útján kell megoldaniuk a pristinai repülőtér ellenőrzése körüli nézeteltéréseket.
* Robin Cook brit külügyminiszter és Igor Ivanov orosz külügyminiszter telefonbeszélgetésük alkalmával megállapodott arról, hogy a jövőben egyik fél sem tesz „váratlan lépéseket” a koszovói nemzetközi erők felvonulása terén.
*  A Strobe Talbott amerikai külügyminiszter helyettessel folytatott tárgyalások során sikerült eloszlatni az amerikai félnek az orosz katonák Boszniából Koszovóba vezénylése miatti aggodalmait – jelentette ki Moszkvában Igor Ivanov orosz külügyminiszter.

BOZÓKI Antal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése