2019. június 7., péntek

Törökbecse:

Ismét a szerb menekültek kaptak házakat

Újabb 7 törökbecsei szerb családnak segítettek, hogy állandó lakást szerezzenek új otthonukban, ahol immár 20-25 éve élnek.

 



Törökbecse község 1,4 millió dináros, vissza nem térítendő anyagi hozzájárulással segítette azokat a szerb menekülteket, akik a délszláv háború után érkeztek Délvidékre. A pénzből 1,2 milliót házvásárlásra, míg 200 ezret építkezési anyagra költhettek a kedvezményezettek.
A házvásárlók “szerencséjére” akad eladó ház bőven Törökbecsén, ahonnan az eleve kisebbségben lévő magyarság tömegével vándorol ki sajnos. 
Az immár negyed százada ide menekült családok így most állandó lakhelyet szereztek, ami fontos cél Saša Maksimović községi polgármester szerint, aki kiemelte, hogy bár ezeknek a családoknak nem itt vannak a gyökereik, de azt szeretnék, hogy azokat Törökbecsén növesszék újra.
Maksimović elmondása szerint Törökbecsén csak az elmúlt 3 évben további 25 házat vásárolt a község és a köztársaság menekülteknek. Sőt, a házhoz jutott családok a pénzt mindenféle adó vagy kamat nélkül elkapják, mert a község minden ilyen költségüket, a banki kezelési költséggel együtt átvállalta saját magára. A város vezetői arról is beszéltek, hogy tudomásuk szerint nincs több menekült, akinek ezek után lenne még lakhatási problémája, azonban ennek ellenére ismét pályázatot írnak ki, hátha mégis akad még olyan szerb család, akinek házat ajándékozhatnának.
1910-ben Törökbecse 7647 lakosából 5287 magyar volt, míg 2094 szerb, ám 2002-ben már a 14.452 lakosából 8868-an szerbnek és csupán 3849-en vallották magukat magyarnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése