2019. június 12., szerda

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Szombat, június 12.
*  A NATO vezette koszovói nemzetközi erők  (KFOR)  élvonalában haladó brit egységek  előőrse délután elérte a tartomány székhelyét, Pristinát. A KFOR főparancsnoka, Sir Michael Jackson teljes körű felhatalmazással dönthet arról, milyen műveleteket lát szükségesnek a béke és biztonság megteremtésére a tartományban.
* Boris Jelcin orosz elnök jóváhagyta mintegy kétszáz fős orosz katonai előőrs éjjel végrehajtott pristinai bevonulását. Viktor Zavarzin altábornagy, a NATO mellé rendelt orosz katonai képviselő is részt vett a meglepetésszerű bevonulásban.
* Igor Ivanov orosz külügyminiszter hibának nevezte, hogy orosz békefenntartó erők bevonultak Koszovóba. Az orosz kormány elrendelte, hogy a csapatok azonnal hagyják el a tartományt, és várakozzanak a további utasításokig. Közben Moszkvában megszakadtak Ivanov és Strobe Talbot amerikai államtitkár-helyettes tárgyalásai az orosz katonák Koszovóba telepítéséről.
* Magyarország elutasította légterének használatát azon orosz repülőgépek számára, amelyek Kosovóba szállítanának katonákat, azzal az indoklással, hogy ehhez parlamenti beleegyezés szükséges.
* Bill Clinton amerikai elnök üzenetben fordult a koszovói albán menekültekhez, és felszólította őket, hogy amikor hazatérnek, ne álljanak bosszút a kosovói szerb lakosságon.
* Javier Solana, a NATO főtitkára a Focus német hírmagazinnak adott nyilatkozatában rámutatott, hogy a jugoszláv kormány mindaddig nem részesül újjáépítési támogatásban, ameddig Slobodan Milošević hatalmon van.
* Miroslav Stefanović, az Új Demokrácia képviselője erélyesen bírálta a szövetségi kormány politikáját és kijelentette, hogy Jugoszláviai a Biztonsági Tanács határozatának elfogadásával lemondott arról a jogáról, hogy elítélhesse az agressziót és háborús kártérítést követeljen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése