2022. október 17., hétfő

"Az unió adott rá pénzt, mégis kiszáradt Magyarország"

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Miért épülnek sorra záportározók egy félsivatagban? Ráadásul homokgáttal, úgy, hogy az esővíz-elvezető csatornák sincsenek bekötve? Hát az uniós támogatás miatt. Tíz éve még minden falu játszótérre pályázott, hat éve a kilátó volt a sláger, mostanság pedig a záportározók futnak nagyot. Történet egy kétszázmilliós gödörről, amelyet a Kiskunsági Nemzeti Park területén ástak, és amelynek még érvényes vízjogi üzemeltetési engedélye sincs.

Az elmúlt években legalább 14 víztározó vagy záportározó épült az alföldi Homokhátságon és környékén, ahol már három éve nem esett komolyabb eső. A tájegységet az ENSZ 2020-ban hivatalosan is félsivataggá minősítette. Ez azonban nem zavarta a települések vezetőit, akik a belvíz és a villámárvizek megelőzésére hivatkozva pályáztak uniós pénzre. A természetvédők szerint a zsombói uniós projekt több kárt okozott, mint hasznot.

Cikkünkben annak jártunk utána, hogyan engedélyezhették a hatóságok egy olyan záportározó megépítését, amelynek a tervezése és a kivitelezése is több ponton ellentmondásosak. A zsombói záportározó megépítése kapcsán eddig összesen öt ügyben tettek feljelentést. Három ügyet egyesített a NAV, a másik kettőt a Szegedi Rendőrkapitányság próbálja felderíteni. Zajlik a nyomozás többek között költségvetési csalás, okirat-hamisítás gyanúja miatt. A Vitéz 2002 Bt. előzetes talajmechanikai vizsgálatának ügye okirat-hamisításnak indult az ügyészségen, de végül költségvetési csalás gyanújával a NAV-nál landolt.

Digitális népszámlálás

Azután jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a határidő meghosszabbítását, hogy az online kitöltés eredetileg tervezett utolsó napján, október 16-án vasárnap délután és este, a nagy terhelést miatt többször leállt az oldal. Az új határidő szerda délelőtt 10 óra.

Vasárnap este többször leállt a rendszer, nem vagy csak nagyon nehezen töltődött be az oldal. Ezt sokan jelezték is a KSH közösségi oldalán. Egy idő után ki is írták a weboldalra, hogy az technikai okok miatt nem elérhető. Már akkor felmerült a hosszabbítás, egy időre megjelent az az információ a KSH Facebook-oldalán, hogy aki vasárnap elkezdi a kérdőív kitöltését, hétfőn még befejezheti. Ezt a posztot később törölték, és vasárnap este tíz óra körül bejelentették, hogy szerda 10.00 óráig meghosszabbítja a KSH a népszámlálás online adatszolgáltatási időszakát.

Szombati Szelfi c. podcastunkban az Egy sima, egy fordított Egyesülettel beszélgettünk arról, hogy hiába diagnosztizálnak egyre több gyereket és felnőttet is autizmusspektrum-zavarral, az állam mintha nem ismerné el létezésüket, ezzel együtt pedig a társadalom egy jó része sem. Érintett szülőként ezen is próbálnak változtatni Daniss-Bodó Eszterék.

Az orosz Armageddon

Szurovikin hosszú karriert futott be az orosz hadseregben, ahol több alkalommal előléptették. Előbb a csecsenföldi, majd a közelmúltbeli szíriai hadműveletek során mutatott kíméletlen brutalitása tette hírhedtté. Október 8-án Vlagyimir Putyin elnök a most 56 éves, többszörösen kitüntetett Szurovikint nevezte ki Oroszország Ukrajna elleni, elakadt háborújának főparancsnokává.

„Ukrajna szempontjából nagyon aggódnék Szurovikinnek az ellenséggel szembeni – beleértve a katonákat és civileket – abszolút könyörtelen hozzáállása miatt, és azért is, mert százszázalékosan arra összpontosít, hogy előléptessék, függetlenül attól, hogy ennek mi az ára és milyen kockázatokkal jár” – fejtette ki Charles Lister, az amerikai székhelyű Közel-keleti Intézet Szíria-programjának igazgatója, aki figyelemmel kísérte Szurovikin korábbi, szíriai parancsnoki tevékenységét, amikor az odavezényelt orosz erőket irányította.

A Népszava írta meg, hogy még a fideszesek többsége sem bízik egy kevésbé korrupt jövőben. A megkérdezettek közel kétharmada szerint az EU-s pénzek reményében felállított korrupcióellenes szervezetek nem fogják csökkenteni a korrupciót Magyarországon – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből.
  
A kutatásból kiderült az is, hogy a többség úgy véli, az intézkedések mögött az áll, hogy a kormány megfeleljen az uniós elvárásoknak, és a többség sokkal inkább az Európai Ügyészséghez csatlakozásban látja a hazai korrupció visszaszorításának esélyét.


Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert
szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése