2022. október 20., csütörtök

Már az óvónők is sztrájkolnak: "A tankerület nem nyúlhat hozzánk, maximum Pintér Sándor tehet valamit, ha tenni akar"

Polgári engedetlenkednek az óvónők is

A XV. kerületben és Pécelen zárva lesz az összes óvoda pénteken, de Újpesten, Óbudán és más kerületekben sem nyit ki egy részük. A polgári engedetlenséggel tiltakozó óvodapedagógusok emberhez méltó fizetést követelnek, és kiállnak az elbocsátott vagy megfélemlített pedagógusok mellett.
Úgy tudni, hogy a XV. kerületben és Pécelen az összes önkormányzati óvoda zárva lesz pénteken, a többi csatlakozó kerületben pedig az óvodák jelentős része nem nyit ki. Újpesten 177 óvodai dolgozó tiltakozik polgári engedetlenséggel, és nyolc óvoda lesz zárva.

„A pénteki óvodai tiltakozást elindító XV. kerületben nagyjából négyszáz óvodai dolgozó nem veszi fel a munkát aznap” – mondta a Szabad Európának Kátainé dr. Kovács Viktória óvodavezető-helyettes. Ez 19 óvodát és 1700 gyereket érint csak a kerületben.

„A tankerület nem nyúlhat hozzánk, maximum Pintér Sándor tehet valamit, ha tenni akar. A kerületi polgármester elmondta, hogy semmiféle szankciótól nem kell tartanunk, és elfogadja, hogy a polgári engedetlenséghez folyamodunk” – fogalmazott az óvónő. Az óvodapedagógusok ugyanannyit keresnek, mint a tanárok, az a különbség, hogy az óvodák fenntartói nem a tankerületi központok, hanem az önkormányzatok.

Szia Uram!

Törvényhozási dömping várhat a parlamentre a következő időszakban a most benyújtott javaslatok alapján. A legfontosabb változás, hogy a kormány vállalja, hogy létrehozza a Központi Információs Közadat-nyilvántartást, és elvileg ide tölt majd fel minden, törvény szerint közadatnak minősülő kormányzati információt kereshető formában. Ezenkívül változnak a közérdekű adatkérésre irányuló bírósági eljárások szabályai is azok „hatékonyabbá tétele érdekében”.

Az állami vagyonról szóló törvény is módosítanák, ami így lehetővé tenné, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában álló természetvédelmi területeket értékesítsen, amennyiben ahhoz az illetékes természetvédelmi szervezet hozzájárul.

A törvény indoklása nyíltan ki is mondja, hogy a cél az „értékesítési potenciállal rendelkező” természetvédelmi területek eladása, igaz, e szerint a természetvédelmi célok még így is teljesülni fognak. Piacra dobja az állam a még tulajdonában álló lakóingatlanokat is – ezeket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő dolgozói vehetnék meg első körben, versenyeztetés nélkül.

Soha ennyi magyar nem dolgozott még a határ túloldalán, a munkaerő-elvándorlás pedig soha ennyire nem fojtogatta Nyugat-Magyarország gazdaságát. Összegyűjtöttük a legfrissebb adatokat.
Gyakorlatilag az összes statisztika azt bizonyítja, hogy a főváros után Nyugat-Dunántúl a legfejlettebb, külföldi nagyvállalatok sokaságával, átlag feletti fizetésekkel, irigylésre méltó munkanélküliségi és egyéb gazdasági mutatókkal. Csak Bécsben több mint húszezer magyar dolgozik. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat augusztusi adatai szerint Nyugat-Magyarországon 2,6 százalék a nyilvántartott álláskeresők száma, azon belül Győr-Moson-Sopron megyében 1,3, Vas megyében 2,9 százalék.

Hogy jelenleg pontosan hány magyar ingázik Magyarország és Ausztria között, azt sajnos nem lehet tudni. Az EURES Vas megyei képviselete nem válaszolt megkeresésünkre, egy 2015-ös KSH-kiadvány 22 és fél ezer munkavállalót említ. Azt viszont egészen pontosan lehet tudni, hogy egyre többen vannak, akik hivatalosan is átköltöznek, olyannyira, hogy a gyerekek sokszor már az osztrák iskolát kezdik el. Az ausztriai statisztikai hivatal adatai szerint 2022. január elején már 94 és fél ezer magyar élt Ausztriában, és a szám stabil emelkedést mutat.

A 24.hu cikke szerint két és fél év alatt nem járt Barcelonában a volt futballista, akit Szijjártó a kinti magyar örökség feldolgozásával bízott meg. Pedig Vincze Ottó havi bruttó 500 ezer forintot kap a külügynél végzett munkájáért. Míg Vincze Ottó barcelonai magyar örökség feldolgozásáért tett erőfeszítéseinek semmi nyoma nincs, a volt labdarúgó olykor megfordul külügyes eseményeken. Ott volt például, amikor Telkiben Menczer Tamás külügyi államtitkárral átadták az első közterületi Teqball-asztalt, és részt vett a Szijjártó Péter által megnyitott Dubai Világkiállítás Magyar Pavilonjában megrendezett Puskás-napon is.

Kellemes napot kívánok!
Báthory Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése