2022. október 11., kedd

Orosz rakétacsapások rázták meg az ukrán fővárost

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 

Négy rakéta csapódott be tegnap a reggeli órákban Kijev központjában, az orosz hadsereg feltehetőleg direkt a munkába igyekvő civileket támadta. Egy forgalmas útkereszteződésnél óriási kráter látható, mellette pedig kiégett autók és megrongálódott épületek.

Kijev mellett a középső országrészben lévő Dnyipróban, valamint a nyugati Lvivben, Ternopilben és Zsitomirban is robbanások voltak, miután Vlagyimir Putyin ukrán terrorcselekménynek nyilvánította a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd elleni hétvégi támadást.

A február 24-én megindított háború első szakasza óta nem voltak hasonlóan súlyos csapások az ukrán fővárosban. Sokan óvóhelyre menekültek, helyszíni tudósítások szerint hosszú időn keresztül sűrű fekete füst gomolygott a levegőben. A rakétatámadásokról készült fotógalériát itt, videót pedig ide klikkelve nézheti meg.


Bajban Miskolc

A sokszorosára drágult áram-, gáz- és távhőköltségek miatt Miskolcnak összességében 4,5-5 milliárd forinttal emelkednek meg a terhei az év végéig. „A drágulás csak elenyésző százalékát tudják olyan drasztikus lépésekkel megspórolni, mint például óvodák összevonása, múzeumok, fürdők, könyvtárak bezárása, de még így is marad 2,5-3 milliárd forintos lyuk a költségvetésben” – mondta a Szabad Európának Veres Pál független polgármester.

A városvezető szerint az elszabadult energiaárak miatt külső segítség nélkül olyan alapellátások kerülhetnek veszélybe, mint az óvoda, bölcsőde, idősek otthona, szociális és egészségügyi ellátás, közétkeztetés vagy a tömegközlekedés. Idén ötmilliárdos, jövőre 15 milliárdos költségnövekedéssel számolnak, amit lehetetlen kigazdálkodni.


Piszkos hat?

Miután Vlagyimir Putyin hadserege februárban hadüzenet nélkül ismét megtámadta Ukrajnát, több mint ezer multi jelentette be, hogy a szankcióknál jobban vagy akár teljesen felhagy oroszországi tevékenységével. Egy részük mindezt határozatlan időre jelentette be, mások addig, amíg a putyini vezetés háborúzni kíván.

A Yale Egyetemen vezetik, hogy mely cégek azok, amelyek a háború ellenére vagy pont a háború hozta lehetőségeken rengeteget keresve üzletelnek még Oroszországban. Ábrázoltuk ezeket a cégeket, amelyek között van hat magyar vállalat is.


Hadházy felesküdött

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselője korábban arról beszélt, hogy az eskütétel után is csak szavazni jár majd be a Parlamentbe, a látszatvitákat kerüli, az országgyűlésen kívüli munkára koncentrál.

Az eskütétel ugyanakkor azt jelenti, hogy hogy Hadházy így már kap majd kap fizetést, képviselői juttatásokat. Erről a független politikus azt mondta, hogy így többet tud majd vidékre utazni, ami elengedhetetlen munkájához.


Új gázvezeték

Új olajvezeték fog épülni Magyarországról Szerbiába – jelentette be Kovács kormányszóvivő Twitteren. Az új vezeték a régi Barátság kőolajvezetékkel köti majd össze Szerbiát, és két év múlva készülhet el, ennél többet egyelőre nem árultak el a részletekről.

A vezetékre Szerbiának van szüksége, nem Magyarországnak. Horvátország ugyanis csatlakozott az orosz olaj elleni embargóhoz, Szerbia viszont eddig döntően a Horvátországon átmenő JANAF olajvezetéken tudta behozni az orosz olajat.
 
 
Amit még tudni érdemes

Teljes a káosz a magyar egészségügyben: sorra zárnak be a rendelők, kódolva van a tragédia (Pénzcentrum.hu)
A betegek agyonhajszolt, kiégett dolgozok között próbálnak meg gyógyulni.
 
Válságkezelés Dorogon: keddtől nincs fűtés és meleg víz az önkormányzati intézményekben (Telex.hu)
Pénzügyi válságkezelési programot kellett elfogadnia a dorogi önkormányzatnak a hétfői rendkívüli testületi ülésén.
 
Csaba László: Óriási hitelességi válságban a magyar gazdaságpolitika (Mfor.hu)
A kormány nem ismerte fel, hogy a gazdaság strukturális átalakítására lenne szükség, és az ország külső finanszírozásra kényszerül.

 
Szép napot!
Wiedemann Tamás
 

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése