2022. október 19., szerda

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
A Fidesz újgenerációs politikai káderei

Nyílt törekvés a Fideszben, hogy kiképezzék saját politikai és gazdasági utánpótlásukat, olyan lojális vezetőket, akik az államigazgatás alsóbb szintjeitől a politika és a gazdaság csúcsáig jelen vannak, nem kritizálják a kormánypártot, és magukévá tették a Fidesz által vallott értékeket.

Évek óta zajlik az a tudatos intézményépítés, amelynek célja a Fidesz hatalmának újratermelése. Orbán Viktor idei kötcsei beszédében meglehetősen konkrétan beszélt: elmondta, hogy az elmúlt időszakban tudatosan nevel ki egy új generációt a Fideszben, akik jól képzettek, képesek kormányozni, és akiknek 2030 után akár 2060-ig is el kell tudniuk vezetni az országot. Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója ezt úgy fogalmazta meg, hogy kulturális hegemónia nélkül egy-egy választást meg lehet nyerni, de maradandót alkotni nem lehet, a mostani kormányzat pedig korszakot akar építeni.

Miközben az általános oktatás színvonala egyre romlik Magyarországon, a tehetséges és a kormány politikájával legalább nem kritikus fiatalok egészen kivételes lehetőségekhez és tudáshoz juthatnak: a skála az ingyenes kollégiumi férőhelyektől a garantált álláson és a tengerentúli utazásokon át az ingyenes külföldi egyetemi oktatásig terjed. Sokan vidékről és a határon túlról kapnak lehetőséget, közülük is elsősorban a helyi elitek gyerekei, valamint a legtehetségesebb fiatalok. Cikksorozatunk első részében magyarországi lehetőségeiket mutatjuk be.

Putyin előtt térden

Az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke szerint Magyarország kivételével minden tagállam megértette, hogy Putyin elnök fegyverként használja a földgázt az EU ellen. „Nem hiszem, hogy térden csúszni Putyin előtt hosszú távon megoldás lenne. Meg kell tudnod különböztetni a barátaidat az ellenségeidtől” – szögezte le a Szabad Európának és több külföldi lapnak adott interjúban Frans Timmermans, aki elmondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök felelőssége a lassan megfizethetetlen európai energiaárak. A klíma- és energiapolitikáért felelős bizottsági ügyvezető alelnök szerint ezzel valamennyi tagállam tisztában van az EU-ban csak Orbán Viktor nincs.

„Nem hiszem, hogy hosszú távon megoldás lenne térden állva Moszkva és Putyin színe elé járulni. Eléggé ízléstelennek tartottam, hogy Szijjártó magyar külügyminiszter újra elment Moszkvába, hogy olyasvalakinek a kegyeiért esdekeljen, aki megtámadott egy békés európai országot, és tekintélyelvű rendszereket próbál meghonosítani Európában. Tisztában kell lenned azzal, hogy kik a barátaid és kik az ellenségeid. Nem ez Putyin körüludvarlásának ideje, aki egyértelmű fenyegetést jelent a biztonságunkra és a jövőnkre” – fogalmazott meg éles kritikát a magyar kormánnyal szemben Timmermans.

A politikus szerint az európai társadalmat fel kell készíteni arra, hogy a következő három tél embert próbáló lesz. Szerinte ennyi idő kell ahhoz, hogy az energiaválságra az EU megoldást találjon.

Szolidaritás a pedagógusokkal

Egy női fitneszterem ingyenes fitneszbérletet ajánlott fel a kirúgott pedagógusoknak, egy gyorsétterem pedig hamburgert nevezett el Palya Tamásról, akit azért rúgtak ki a munkahelyéről, mert polgári engedetlenségi akciókban vett részt. Videóban mutatjuk meg, hogy egyre több a hasonló szolidaritási akció a pedagógusokkal.

Tanárt, fűtést, iskolát

Ezeket akarják a kecskeméti diákok. Múlt héten három iskola diákküldöttsége 12 pontból álló petícióval fordult a Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) vezetőségéhez, amelyet a kecskeméti polgármesternek is eljuttattak.
A rezsiárak elszabadulása miatt a Szent-Györgyi Albert Technikumot a város másik részében található Gáspár András Technikumba költöztetnék, a Széchenyi István vendéglátó-iskolát pedig a Gróf Károlyi Sándor kereskedelmivel vonnák össze. Szó van további oktatási intézmények átszervezéséről is. A Kecskeméti Szakképzési Centrum alá a kilenc iskola és kollégiumok is tartoznak. Az intézkedések több mint hatezer tanulót és ötszáz pedagógust érint. A diákok közben attól is tartanak, hogy az intézkedések miatt több tanár fel fog mondani, mert a pedagógusok szerint így nem lehet minőségi oktatást végezni.

Érdemes még elolvasni a 24.hu cikkét arról, hogy miközben a magyar oktatási rendszert pénzhiány, pedagógussztrájk jellemzi és gyatra infrastruktúra, mindeközben tankerületeknél nem spórolnak, ha magukról van szó. A lap információi szerint a tankerületek több pénzt fordítottak a 2605 tankerületi hivatalnok jutalmazására, mint a több mint 106 ezer iskolai közalkalmazottéra. Egy-egy tankerületi igazgató a vizsgált időszakban átlagosan több mint 1,5 millió forintnyi jutalmat kapott, a tankerületi hivatalnokok átlagosan 562 ezer forintot.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése