2022. október 22., szombat

Elnök, ne tedd!

 

Kedves Elnök, Dragan J. Vučićević* azt mondta, készülsz lemondani! Ha ő mondta, akkor ez biztos igaz. Tudnivaló, hogy ilyen nehéz helyzetekben mit kell tenni: támogató leveleket írni neked, amelyek arra kényszerítenek, hogy elállj a szándékodtól, hogy magad nélkül hagyj bennünket. Íme, én leszek az első.

Elnök, maradj. Ha te nem lennél, nem tudnánk mik az F diagnózisok, az alkoholizmus, a másnaposság és a kilincs letörése. Ha te nem lennél, nem tudnánk, milyen az, amikor a kínaiak elfoglalják a terület egy részét, és ott azt csinálnak, amit akarnak. Ha te nem lennél, nem tudnánk, milyen az, amikor a hőerőműveket sárral fűtik, szén helyett, a tüdőnk pedig nem tudná, milyen fekete füstöt belélegezni levegő helyett.

Ha te nem lennél, nem tudnánk, hogy lehetséges, hogy az egész ország narkó kartell legyen. Ha te nem lennél, nem tudnánk, hogy lehetséges fantom-sapkákkal a fejeken egy egész utcát lerombolni, hogy te és az arab barátaid a Belgrád a vízen felépítésével moshassátok a pénzt. Ha te nem lennél, Belgrádnak nem lenne a világon a legrondább, Fenékbe dugott üvegnek elnevezett toronyháza, de van, aki Nagy toronynak is nevezi. Ha te nem lennél, nem tudnánk, hogy egy kilométert autóút, öt helyett ötven millió euróba is kerülhet. Ha te nem lennél, nem tudnánk, hogy vannak gyerekek, akiknek a nagyszünetben töltött tintahalat hoznak.

Ha te nem lennél, nem tudnánk, hogy a világjárványt uralkodási eszközként is lehet használni. Ha te nem lennél, néhány tízezerrel többen lennénk. Tudod te jól, mit jelentene ez erre a drágaságra. Ha te nem lennél, nem tudnánk, hogy vannak emberhúst daráló gépek, és a rajzfilm idején sem a levágott kezeket és lábakat néznénk.

Ha te nem lennél, nem tudnánk, hogy Vulin mennyi tisztséget cserélhet, sem azt, hogy lehetséges magad körül összegyűjteni hétszázezer embert, akik közül egy sem képes arra, hogy azt mondja neked „főnök, elég”, vagy hogy „főnök, eltúloztad”, ami hihetetlen vezetői és emberi jogi siker, mivel itt mindenki szereti okosnak tenni magát, de mindannyian tudjuk, hogy neked sosem elég, és hogy nem túlozhatsz semmiben.

Ha te nem lennél, nem tudnánk, hogyan néz ki az összes lehetséges diplomáciai összejövetel margója, hogyan néz ki a kisszékén ülni Amerika megvadult elnöke előtt, hogyan hangzik, hogy 38 államfőt láttál, majd felfogjuk, hogy mindet a mobiltelefonodban láttad. Ha te nem lennél, nem tudnánk, hogy mennyire lehetünk továbbra is gyűlöltek a régióban, hogy milyen örökké a háború szélén és ellenségeskedésben lenni az összes szomszédunkkal. Ha te nem lennél, ki tudja, mi lenne Koszovóval, így Koszovó Koszovó biztos kezében van. És te most elmennél. Hát, nem lehet. Nem adunk téged elnök, a nyugdíj tátongó mélységének és azon pénzek esetleges élvezésének, amelyeket kínai számlákra rejtettél. Nélkülünk te még valahogy, de hogyan és mi lenne velünk te nélküled.

Marko Vidojković
Danas, 2022. október 18. 24., vagy
https://www.danas.rs/kolumna/marko-vidojkovic/predsednice-nemoj/

* Az Informer nevű belgrádi napilap fő- és felelő szerkesztője.
 

Fordította:
Bozóki Antal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése