2022. október 10., hétfő

Tündérmese Aleksandar Vučić állítása, hogy Magyarországnak meg kellett volna támadnia Jugoszláviát

Vucic története ezer sebből vérzik


Aleksandar Vučić kiválóan ért ahhoz, hogy elterelje a figyelmet az otthoni bajokról, ha ég a ház. Márpedig Belgrádnak egyre súlyosabb belpolitikai és gazdasági válsággal kell megküzdenie. Az új kormányt még mindig nem nevezték ki, pedig a parlamenti választást a magyarral egy időben, április 3-án rendezték meg, s közben az Európai Unió részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik Belgrádra, foglaljon állást: Moszkvát vagy Brüsszelt választja-e. Emellett az is elvárnák tőle, hogy rendezze a viszonyt Koszovóval. Bár Vučić rendre azt állítja, valóságos aranykort él át hazája az ő vezetésével, a gondokat jól mutatja, hogy országa a minap a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Egyesült Arab Emírségektől is hitelt kért.

Vučić azonban nem csak ezekkel a gondokkal foglalkozott sebtiben összehívott szombati sajtóértekezletén, hanem előállt egy lehetetlen történettel.

Vučić nem kevesebbet állított, miszerint 1999-ben Magyarországnak észak felől kellett volna támadást intéznie az akkori Jugoszlávia ellen, hogy Belgrád Koszovóból helyezze át erőit a Vajdaságba.

A szerb elnök azt állította, mindezt a magyar kormányfő mondta el neki és az ő engedélyével adja tovább. Azt is közölte, hogy ez az akkori amerikai elnök, Bill Clinton és Margaret Thatcher ötlete volt. Mint mondta, Orbán akkori kormányfőként fel is kereste a briteket, s Thatcherrel is találkozott, aki közölte vele: rossznéven vette, hogy Magyarország nem támadta meg Szerbiát, ez sok brit katona életébe kerül majd.

Vučić története ezer sebből vérzik, többek között amiatt, mert a Vaslady 1990-ig töltötte be a miniszterelnöki pozíciót, akkor már rég nem ő, hanem Tony Blair volt a kormányfő.

A másik, hogy Clinton nem akart szárazföldi akciót Jugoszlávia ellen, ezt meg is megírta önéletrajzi könyvében. S le is vezette, miért, mint rámutatott, ez túl nagy emberáldozattal járt volna.

A tény ezzel szemben az, hogy Vučić 1999-ben Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök elnyomó gépezetének volt tagja, s tájékoztatási miniszterként nagy szerepe volt az akkori cenzúra bevezetésében, illetve már akkor félretájékoztatta a közvéleményt. 
 
Rónay Tamás
https://nepszava.hu/3171860_tundermese-vucic-allitasa-hogy-magyarorszagnak-meg-kellett-volna-tamadniat-szerbiat
 
Kapcsolódó írások:
Vučić: „Orbánnak 1999-ben felkínálták Vajdaságot, de ő ezt visszautasította”
„Milyen szép”: Šešelj megköszönte Orbánnak, hogy 1999-ben nem egyezett bele Szerbia szárazföldi megtámadásába
https://delhir.info/2022/10/10/milyen-szep-seselj-megkoszonte-orbannak-hogy-1999-ben-nem-egyezett-bele-szerbia-szarazfoldi-megtamadasaba/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése