2022. október 28., péntek

Amikor az állam ellened fordul

 A Szabad Európa honlapja

2022. október 29.
 
Jó reggelt kívánok!
Legfontosabb híreink péntek reggel

Viktória egy Balatonhoz közeli településen él, egyedül gondoskodik alkoholista, pszichiátriai beteg testvéréről. A férfi részegen ön-, és közveszélyes, ezért az asszony már többször kérte, hogy helyezzék el egy intézetbe, de ez máig nem történt meg.

Az asszony már sokszor bement a polgármesteri hivatalba és a családsegítőhöz, de sehol nem kapott segítséget. A hivatalok viszont megunták az állandó kérelmeket és most bírósággal nyilváníttatnák cselekvőképtelennek Viktóriát. A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje szerint nonszensz a kormányhivatal lépése.
 
Képtelenség
Olyan, mintha a Balatonba, a tó medrébe építenének szállodát – mondja videónkban a Fertő tóra épülő turisztikai beruházásról a Szabad Európának Kun Zoltán tájvédelmi szakértő. Ehhez képest a Fertő tónál pont ez történik. A szakember szerint a hatóságok több jogszabályt sem vettek figyelembe, amikor “zöld” utat adtak az építkezéseknek – vagy éppen a rombolásnak, hiszen a tópart látványához évtizedek óta hozzátartozó cölöpházakat például egyszerűen eltávolították.

Bár a magyar törvények szerint a tavak parti sávját védettség illeti meg és csak különleges esetekben lehet ide építkezni, ezt most senki nem vette figyelembe. Az már csak hab a tortán, hogy a turisztikai beruházás költségvetése időközben a duplájára nőtt.
 
Pegasus
Februárban érkezik Budapestre a Pegasus kémszoftver használatát vizsgáló európai parlamenti bizottság – erről Jeroen Leaners, a testület elnöke beszélt a Szabad Európának adott interjúban. A holland kereszténydemokrata politikus szerint újra kell szabályozni az ilyen szoftverek használatát a tagállami hatóságok által és nagyobb védelmet adni az állampolgároknak.

Az interjúból az is kiderül, kizárásos alapon minden bizonnyal Magyarországon és Lengyelországban függesztette fel a Pegasus gyártója a szoftver használati licencét, mert nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően használták azt.
 
Körbeölelték Budapestet
Csütörtökön is pedagógus demonstrációk voltak az ország számos településén, de a legnagyobb természetesen Budapesten zajlott. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete élőláncot is hirdetett, ez a Petőfi híd és a Margit híd között húzódott.

A folyamatos demonstrációk mintha kezdenék meghozni az első eredményeket: október eleje óta nem bocsájtottak el polgári engedetlenségben részt vevő pedagógust, Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár pedig tárgyalásra hívta az érdekképviseleteket November 7-re.

Örkény és az olajembargó
Energetikai abszurd jöhet létre, ha megvalósul az uniós embargó az orosz kőolajvásárlásokra. Ilyen ugyan jelenleg nincs, de az Európai Bizottság napirenden tartja a kérdést, még úgy is, hogy Magyarország, Szlovákia és Csehország előre mentességet kapott – ideiglenes jelleggel.

De ha ez bekövetkezik, akkor Szerbia már nem importálhat magának az energiahordozóból az Adria kőolajvezetéken keresztül, Omisalj kikötőjéből. Ebben az esetben viszont legalább egy alternatív vezetékre szüksége lesz déli szomszédunknak. Praktikus megoldás lehet a magyar Barátság vezetékről leágazást építeni déli irányban.
 
Amit még tudni érdemes
Állatmenhelyek százai küzdenek a fennmaradásukért az elapadó állami és civil támogatások miatt – erről ír a Magyar Hang. A hetilapnak a hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédelmi Egyesület vezetője nyilatkozott. Bodrogi Jolán szerint ahogy fogy az emberek pénze a válságban, úgy szabadulnak meg egyre többen a házi kedvencektől: csak náluk 94 kutya vár örökbefogadásra, de idén legfeljebb 3-4-nek tudnak majd gazdát találni.

Az év második felétől egyértelműen látszik, hogy a válság milyen súlyos hatással van az emberek pénztárcájára, csökkent az élelmiszer-fogyasztás – írja a Magyar Nemzet. A lap Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Egyesületének elnökét idézi, aki szerint nem csak kevesebbet vásárolunk, de egy adott termékből is inkább az olcsóbbikat vesszük le a polcról.

Magyarország még mindig az alacsony bérekkel tud csak vonzóvá válni a nemzetközi gazdaságban – ezt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jelentette ki a Munkástanácsok által a minimálbérről rendezett konferencián a Népszava tudósítása szerint. Orbán Viktor tanácsadója arról is beszélt, a magyar bérek olyan alacsonyak, hogy ma már megéri Romániába, Szlovákiába átjárni dolgozni a jobb fizetésért.
 
Tartsanak ki, nemsokára hosszú hétvége!
Kósa András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése