2022. október 28., péntek

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nem tartja életképesnek az új szerbiai kormányt

2022-10-28

Közlemény

A Muppet Show folytatódik (kép Danas napilap, Aleksandar Vučić és Ana Brnabić sörözés közben)

Hét hónap vajúdás után, Szerbia végre új kormányt kapott. Az áprilisi választások óta, technikai mandátumban működő kormányfő ismét lehetőséget kapott a kormányalakításra, miniszterek megnevezésére és a kormány politikájának meghatározására.

Csakhogy ezt a kormányt nem a leendő kormányfő állította össze, hanem a SNS elnöke és az ország államfője, Aleksandar Vučić. Összeállította, lediktálta, majd önkényesen jövő év telére korlátozta a négyéves mandátumukat!

A VMDK véleménye szerint ez is csak azt mutatja, hogy Szerbia egy ember túsza, aki felülír minden törvényt, alkotmányt, társadalmi normát és szabályt. Ilyen értelemben az új kormány valóban a folytonosságot képviseli, méghozzá a Muppet Show féle kormányzati forma folytonosságát. Nem más ez, mint a dróton rángatott bábok játéka!

Ana Brnabić kormányfő úrhölgy, székfoglaló programjában semmilyen elképzelést nem hallottunk az ország égető problémáinak megoldására. Se az egyre erőteljesebb társadalmi leszakadásra, se a szegénység csökkentésére, az infláció megfékezésére, korrupció és a maffia visszaszorítására, Koszovó rendezésére, a megakadt EU csatlakozás feltámasztására, de az Oroszország elleni szankciók bevezetésére sem.

Egy szóval sem említette a Vajdaság pénzelésére vonatkozó törvény elfogadását, az ország decentralizálását, önkormányzati rendszer átalakítását, kisebbségi jogok tiszteletben tartását, kiteljesedését.

Helyette közönséges szavak áradatával illette az ellenzéket, és több esetben csúsztatott, amire gyorsan fény derült.  

Viselkedésével, javasolt programjával, és a túlméretezett 28 minisztert számláló kormánnyal, csak azt támasztotta alá, hogy se neki, se a leendő minisztereknek nincsen meg a kapacitása, tudása, stratégiai gondolkodása az ország égető problémáinak megoldására.

Pásztor kft

A VMDK sajnálattal állapítja meg, hogy a vajdasági magyarságra hivatkozva, a Pásztor családi vállalkozás, közismertebben VMSZ, ismét kormányzati felelősséget vállal a kriptoradikálisokkal, és miloševići szocialistákkal.

Az elmúlt tíz év tapasztalata megmutatta, jelenlétük a kormányban semmilyen jelentős előre mozdítást nem hozott a vajdasági magyarság életében. A migránsprobléma nem oldódott meg, ahogyan a részarányos foglalkoztatás, gazdasági felzárkózás, elvándorlás leállítása, nyelvi jogok érvényesülése sem.

Az előző mandátumban súlyos leépítések történtek a tömb magyarságot átszelő vasúti hálózat esetében, az egészségügyi ellátásban, magyar nyelvű tankönyveket vontak vissza, magyar helységnévtáblákat rongáltak meg, csak cirill írásmóddal ellátott közlekedési táblákat helyeztek el, a mezőgazdasági termelők adócsekket kaptak az aszálykárok megsegítése helyett stb. holott pontosan az erre illetékes minisztériumokba delegáltak államtitkárokat!

A VMDK ebből kifolyólag azon az állásponton van, hogy nincsen semmilyen jelentősége annak hány államtitkárral fog rendelkezni a szabadkai párt. Azok úgysem a közösség érdekeit képviselik, és nem is a közösség egészéért dolgoznak.  

Véleményünk szerint eljött az ideje annak, hogy a vajdasági magyarság szavazófülke forradalmat hajtson végre a saját háza táján, és megvonja a bizalmát ettől a hatalmi többségtől. Ha Aleksandar Vučićnak hinni lehet, erre már jövőre lehetőségünk lesz!

Óbecse, 2022. 10. 28.


Az új szerbiai kormány csoportos fényképe
(forrás internet, illusztrációs jelleggel )

https://www.vmdk.org.rs/a-vajdasagi-magyarok-demokratikus-kozossege-nem-tartja-eletkepesnek-az-uj-szerbiai-kormanyt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése