2022. október 28., péntek

Normálissá vált a nem normális? – újságírók a VMSZ-kampányában

 Normálissá vált a nem normális? – újságírók a VMSZ-kampányában

2022-10-27 11:31

Két kampányt folytat jelenleg a Vadasági Magyar Szövetség: az egyik a november 13-ra kiírt Magyar Nemzeti Tanács választásával, a másik pedig az október végéig zajló népszavazással kapcsolatos. A jelek szerint a Magyar Nemzeti Tanács választáson csak a VMSZ tagokból és szimpatizánsokból összeállított Magyar Összefogás lista indul, ami azt jelenti, hogy a listán szereplő valamennyi képviselő bejut majd az új MNT-be listáról, amelyen öt újságíró is helyet kapott, akik közül többen is azokból a sajtóorgánumokból kerültek ki, amelynek alapító jogait a Magyar Nemzeti Tanács gyakorolja, míg a Magyar vagyok kampány óriásplakátjaira – Lajkó Anetten (Pannon RTV) kívül – felkerült Ternovácz István, aki a közpénzből fenntartott Újvidéki Rádió szerkesztőjeként dolgozik.

Hogy ez helyénvaló-e? A kampányban szereplő újságíró, Ternovácz szerint igen, ő ebben nem lát semmi kivetnivalót (ahogy bizonyára a többiek sem, ha már vállalták a listára kerülést és az óriásplakátokon való megjelenést), viszont a médiaszakértők szerint az újságírói kódex előírásaival nem összeegyeztethető ez a viselkedés, írja a VOICE.

A Vajdasági Magyar Szövetség szeptember közepén adta át a 35 nevet tartalmazó választási listáját a Köztársasági Választási Bizottságnak Magyar Összefogás néven, amelynek a listavezetője a párt alelnöke és köztársasági képviselője, Fremond Árpád, s s lista 2/3-adát a VMSZ tagjai alkotják.

A listavezető Fremond után a második helyre Kabók Erika, a Magyar Szó korábbai főszerkesztő-helyettese került, akit korábban a szakmai szabályok megsértése miatt kizártak a Vajdasági Független Újságírók Egyesületéből (Nezavisno Društvo Novinara Vojvodine – NDNV). Kabók mellett még négy újságíró/szerkesztő is helyet kapott a listán (a temerini Gusztony András, a kúlai Kozma Lívia, a szabadkai Mészáros György és a doroszlói Lennert Móger Tímea), s az előkelő, hetedik helyen található Lovas Ildikó, Pásztor István pártelnök élettársa.

A VMSZ népszámlálásos kampányában, amely arra szólítja fel a polgárokat, hogy vallják magukat magyarnak, ahogy írtuk is, a szabadkai Lajkó Anett (Pannon RTV) és a temerini Ternovácz István (Vajdasági Rádió és Televízió), aki a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának is a tagja. Rajtuk kívül a Vajdasági Magyar Szövetség honlapján több videó is található, amelyben újságírók szerepelnek, és buzdítják az embereket arra, hogy a népszámlálóbiztos nemzetiséget firtató kérdésére azt válaszolják, hogy magyarok. A videók a párt honlapján nézhetők meg, s a felvételek végén a párt logója is látható.

„Azt várják cserébe, hogy párt biztosítsa a fennmaradáshoz szükséges pénzt”

A Cenzolovka újságírója, Denis Kolundžija a VOICE-nak a témával kapcsolatban elmondta, hogy az újságírói kódex nem tartja összeegyeztethetőnek, hogy valaki egyidejűleg politikai, választási és médiakampányban szerepel és emellett újságíróként vagy szerkesztőként is dolgozik.

„Ha egy újságíró rááll arra, hogy szerepeljen egy párt kampányában, és ha emellett még azt is elfogadja, hogy a fényképe megjelenjen egy óriásplakáton vagy egy videófelvételen, azzal minden kétséget kizáróan bizonyítja a részrehajlását és a szimpátiáját az adott párt iránt“ – mondta Kolundžija, aki szerint az újságírók már évtizedek óta szerepelnek a pártok választási listáján és a nemzeti tanácsok szerveiben is, ami azt bizonyítja, hogy az újságírásban nagyon komoly gondok vannak az etikai határral. Ez a helyzet pontosan megmutatja a tájékoztatási eszközök helyzetét, hiszen nagyszámú sajtótermék mindezzel tisztában volt, és azért hozta meg ezt a döntést, ami a szakma szabályainak a megszegésével járt, hogy életben tudjon maradni, s a közvélemény tájékoztatása helyett a politikai pártot szolgálja.

„Ezek a tájékoztatási eszközök cserébe azt várják, hogy a pártok – a pályázatokon és a reklámokon keresztül – biztosítsák a fennmaradáshoz szükséges pénzt. Az említett sajtótermékekben az újságíróknak, ha nem is magas a fizetésük, de úgy vélik, hogy annyira-amennyire biztos munkahelyük van: nekik az a legfontosabb, hogy legyen munkájuk és valamilyen fizetésük, milyen kódexek meg szakmai szabályok” – mondta Kolundžija, aki szerint a közpénzből kiosztott pályázati pénzeknek és a Budapestről érkező támogatásnak is csak a lojalitás és a megfelelőség az egyetlen kritériuma, s ebben a helyzetben, mindenki, aki a szakmai szabályainak megfelelően dolgozik, annak minimális az esélye a túlélésre.

Ternovácz: A Vajdasági Rádió és Televízióban 35 éve dolgozom, de a politikai műsorokban nem vettem részt

Ternovácz István, az Újvidéki Rádió szerkesztője semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy szerepelt egy párt kampányában, amelynek a lényege, hogy a népszámlálás során minél többen vallják magukat magyarnak.

„Úgy gondolom, ha valaki megkér arra, hogy szerepeljek egy kampányban, amelynek a célja, hogy minél többünket összeírjanak, akkor azt nekem támogatnom kell. Ez egy fontos dolog, amire tízévente kerül sor, emiatt vállaltam el” – magyarázta Ternovácz, aki szerint ez nem kötődik a Vajdasági Magyar Szövetséghez, annak ellenére, hogy a VMSZ indította ezt a folyamatot. A VOICE kérdésére, hogy összeegyeztethető-e az újságírással a VMSZ-kampányában való szereplés, és ezután ő tehet-e majd fel kellemetlen kérdéseket a párt vezetőinek, Ternovácz azt válaszolta, hogy nem tagja a Vajdasági Magyar Szövetségnek.

„Még mindig a Magyar Nemzeti Tanács tagja vagyok és leszek még az elkövetkező egy hónapban. A Vajdasági Rádió és Televízióban 35 éve dolgozom, de a politikai műsorokban nem vettem részt” – mondta Ternovácz. (Nagyon furcsa, ha valaki a Hangadó Szerda című műsorban aktuálpolitikai kérdésekről interjút készít Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével, az úgy gondolja, hogy ő politikai műsorban nem vett részt, és aki a Vajdaság Ma tízéves fennállásakor ezzel a cikkel jelentkezett – a szerk. megj.).

A VOICE telefonon felkereste Lajkó Anettet, a Pannon RTV szerkesztőjét, ő azonban nem kívánt nyilatkozni.

„Olyan újságírókat választanak, akik a pártnak megfelelnek”

A Szabad Magyar Szó újságírója, Tómó Margaréta a VOICE-nak elmondta, semmi gond nem lenne a népszámlálásos kampánnyal, ha az óriásplakátokon és a videókban nem jelenne meg a Vajdasági Magyar Szövetség logója.

„Ezt a kampányt a Magyar Nemzeti Tanácsnak kellett volna megszerveznie, a párt részvétele nélkül, de sajnos ezt a kettőt ma már nem lehet különválasztani, éppen ezért teljesen értelmetlen is ezt elvárni. Nyilvánosan kimondani, hogy valaki az adott kisebbséghez tartozik, az teljesen rendben van, s nem gondolom, hogy ezzel az újságírói etika ellen vétene valaki, sokkal jobban zavar és fáj, hogy nap mint nap megszegik az újságírás szabályait” – mondta Tómó, aki szerint a Magyar Nemzeti Tanács által alapított tájékoztatási eszközökben dolgozó magyar újságírók már régóta nem tesznek fel valódi kérdéseket a VMSZ-es képviselőknek, igazából már egyszerűeket se, nemhogy kellemetleneket.

„Azoknak az újságíróknak, akik elfogadják, hogy szerepelnek a Magyar Összefogás listáján vagy a párt kampányában, tudniuk kellene, és szerintem ezzel tisztában is vannak, hogy megmondják majd nekik mit és hogyan kell megírni, és azt is, hogyan kell szavazniuk, és az önálló gondolataik sem lehetnek“ – figyelmeztet Tómó, aki szerint az újságírók és a szerkesztők nagy többsége megengedte, hogy a párt beleszóljon a szerkesztői politikába, és megengedték, hogy a csakis olyanok lehessenek fő- és felelős szerkesztők, akiket a párt arra megfelelőnek tart, és akik nem a szakmának, hanem a pártnak felelnek meg.

„A magyar nyelven történő tájékoztatás teljesen homogénné vált. Ha valaki belelapoz a Magyar Szóba vagy a Hét Napba, akkor rózsaszínre festett történetekkel találkozhat, szó sincs semmiféle problémákról, de ha mégis megjelenne egy ilyen írás, azt úgy oldják meg, hogy megszólaltatják a párt politikusait, akik évtizedek óta több kárt okoztak a közösségnek, mint amennyit segítettek. A vajdasági magyar tájékoztatási eszközök már régóta nem a polgároké, hanem az övéké, vagyis a párté” – mondta Tómó.

Mit mond az újságírói kódex?

Ami a szerbiai újságírói kódexet illeti, az igencsak egyértelműen leírja, hogy az újságírói munka nem összeegyeztethető azzal, ha valaki nyíltan támogatja valamelyik politikai opciót, ahogy az sem felel meg az előírásoknak, ha az újságíró politikai, választási vagy médiakampányban szerepel.

„Ha a népszámlálás ideje alatt egy újságíró arra buzdítja a polgárokat, hogy vegyenek részt az összeírásban, akkor akkor nincs szó az újságírói kódex megsértéséről. Ha viszont már agitálnak, hogy milyen választ adjanak egy adott kérdésre, akkor már más a helyzet, és az az előírások megszegését jelenti” – mondta a VOICE-nak Veljko Milić ügyvéd.

Natalija Jakovljević (VOICE)

https://szmsz.press/2022/10/27/normalissa-valt-a-nem-normalis-ujsagirok-a-vmsz-kampanyaban/

 

Az eredeti írás itt olvasható:
Natalija Jakovljević: Normalizovana nenormalnost: novinari u kampanjama koje vode političke stranke. https://voice.org.rs/normalizovana-nenormalnost-novinari-u-kampanjama-koje-vode-politicke-stranke/, 2022. október 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése