2022. október 13., csütörtök

Navracsics személye a garancia az EU fele?

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 

Valóban vállalta a kormány, hogy 2026-ban a pedagógusbérek elérik a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát – mondta a Szabad Európának adott interjúban Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter azt is elmondta: külön tárgyalnak majd a pénzekről az Európai Bizottsággal a meggyengült forintárfolyam miatt.

A helyreállítási alappal kapcsolatos tárgyalásoknál a bizottság fölvetette már, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésével kapcsolatban lennének még észrevételeik és pontjaik.

Navracsics Tibor bizakodó, szerinte – hacsak valamilyen rendkívüli állapot nem következik be – december 20-ig akár meg is születhet a megállapodás minden tárgyalási formában.

 
Lehallgatás

Hét éve Hüttl Tivadar jogász épp Jávor Benedek európai parlamenti képviselővel beszélt telefonon, amikor a hívás az egyik oldalon megszakadt, miközben a másik fél elkezdte hallani a beszélgetésüket az elejétől. Nem kell IT-szakembernek lenni annak megértéshez, hogy ilyen csak akkor lehetséges, ha valaki rögzítette a beszélgetést. Az viszont jó eséllyel szoftverhiba eredménye, ha ezt visszahallja a lehallgatott.

2015-ben a rendszerszerű áfacsalások ügyében felszólaló Horváth András ügyvédje, a TASZ-os Hüttl Tivadar erős gyanút fogott, hogy lehallgathatják. Miután a magyar minisztériumok és a Nemzetbiztonsági bizottság is lepattintotta, az Európai Emberi Jogok Bíróságához fordult, ahol most nyert is.

Volt már hasonló ítélet a magyar állam ellen 2016-ban, de azóta sem történt érdemi változás: a kormány lényegében kontroll nélkül tud lehallgatni bárkit. Az ügy a Pegasus-lehallgatások miatt is tanulságos.


Koronavírus és műkincs-kereskedelem

A koronavírus-járvány újabb 104 közvetlen halálesetét jelentette az állami egészségügy az előző hét napról. A közvetlen áldozatok száma így már a 48 ezerhez közelít Magyarországon.

Az elnapolt műtétek, elhalasztott szűrővizsgálatok, zavarossá ló betegutak vagy megnövekedett bürokratikus akadályok miatti közvetett áldozatok számát csak az állam tudja, erről eddig nem nagyon voltak hajlandók adatot kiadni.
Kissé csökkent a kórházban lévő koronavírusosok száma Magyarországon, az elmúlt egy hét során már csak alig több mint kétszáz embert sikerült beoltani az ország oltatlan harmadából.

Látszólag Indiana Jones nyomdokain járnak, valójában hatalmas üzlet sokaknak a kincsvadászat. A műkincsekkel néha meg sem állnak Bécsig, de akár a Parlament-környéki kávézókban is jó pénzt kaphatnak a portékájukért, amely hivatalosan az államé lenne. Erről a különleges világról írt Báthory Róbert.


Oktatás

A Kölcsey gimnázium öt pedagógusának elbocsátása és a figyelmeztető levelek kiküldése politikailag annyira érzékeny kérdések voltak, hogy ebben nem a tankerületi központok döntöttek. Ez abból is látszik, hogy országszerte ugyanolyan szövegű figyelmeztetőleveleket kaptak a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok – mondta Nahalka István oktatáskutató.

Saját természetén, filozófiáján kellene változtatnia a kormánynak, ha engedne a tanárok tartalmi követeléseinek – mondták a Szabad Európának nyilatkozó oktatáskutatók, akik szerint a centralizációval egy sikertelen, negatív reform zajlott le az elmúlt évtizedben a magyar közoktatásban. Abban eltérő a véleményük, hogy pénzzel kihúzható-e a tiltakozások méregfoga.


Ukrajna

Az ukrán erők visszafoglaltak öt települést Herszon megyében – közölte a déli hadműveleti parancsnokság. Vlagyiszlav Nazarov szóvivő szerint október 11-én Novovaszilivka, Novohrihorivka, Nova Kamjanka, Trifonivka és Cservone falut vették vissza a beriszlavi körzetben. A települések az Oroszország által nemrégiben annektált négy megye egyikében találhatók.

Eközben Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin teljesen rosszul ítélte meg Oroszország képességét Ukrajna megszállására, de nem hiszi, hogy Moszkva taktikai nukleáris fegyvert vetne be szomszédja ellen, még akkor sem, ha alig burkolt fenyegetéseket tett atomarzenálja alkalmazására.


Amit még tudni érdemes

"Gyalázkodó, fenyegető telefonok százait kapják" – ezzel indokolták, miért nem lehet telefonon keresni a tankerületeket (Hvg.hu)
A Klebelsberg Központ szerint az ott dolgozókat munkájuk elvégzésében akadályozta a sok hívás.
 
Az Európa Tanács megfigyelési eljárást indít Magyarország ellen (Telex.hu)
A jogállamiság és a demokrácia régóta fennálló problémái és hiányosságai miatt.

 

Két hónap haladékot kap az Orbán-kormány, hogy megkezdje a korrupció felszámolását (Népszava.hu)

3000 milliárd forint uniós támogatás elvesztése a tét.
 

Szép napot!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése