2022. október 21., péntek

Könyvajánló

 Bozóki Antal: Lázongó Délvidék / Vajdaság

 VMDK HÍRMONDÓ

Üdvözöljük a VMDK Hírmondó olvasóit!

A VMDK Hírmondó e heti (2022.10.21.) számában kicsit eltérünk a megszokott tartalmaktól, és egy hiánypótló, kisebbségi témákat feldolgozó kiadványt szeretnénk a szíves figyelmükbe ajánlani.  Nevezetesen Bozóki Antal, ügyvéd, jogász, emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó szakember legújabb könyvét, a Lázongó Délvidék / Vajdaság c. kötetet. 
Kevés olyan kiadványt olvashatunk manapság, amely a vajdasági magyarság politikai és civil szervezetek érdekvédelmi erőfeszítéseiről szól, viszonyával foglalkozik. Különösen akkor, ha a relatíven friss eseményeket veszi számba, amilyen a 2000 - 2021 közötti időszak. 
Tekintettel arra, hogy a kiadvány nem a fősodratú narratíva alapján készült, és elég nyíltan kitér azokra a gondokra is, amit egyes körök előszeretettel a szőnyeg alá akarnak söpörni, olvasását és forgatását csak ajánlani tudjuk! Nem csak az érintettségünk révén, hanem azért is, mert a kötet szerzője kellő kritikát gyakorol minden társadalom formáló szervezet felé.

A Hírmondó követőinek jó olvasást kívánunk! Egyben, arra kérjük Önöket terjesszék írásainkat, hívják meg ismerőseiket, iratkozzanak fel a VMDK Hírmondóra!

MEGJELENT!
        Bozóki Antal LÁZONGÓ DÉLVIDÉK/VAJDASÁG címmel, a délvidéki magyarság, a civilek, civil szervezetek és pártok bőven két évtizedes – 2000-től 2022-ig tartó – jogérvényesítésért folytatott küzdelmét dolgozza fel, évekre lebontva és hiánypótló kordokumentumot alkotva azok számára, akiket valóban foglalkoztatnak a délvidéki magyarság döbbenetes megfogyatkozásának, elöregedésének igazi okai.

        Az ezredfordulón a – kilencvenes évek balkáni háborúinak legnagyobb vesztesévé vált! – délvidéki magyarság számára is felcsillant a reménysugár, amikor a demokratizálódási folyamat beindulni látszott, amikor a Balkáni Hentes és háborús bűntársai a nemzetközi bíróság elé kerülhettek.

        Ám ez a rövid, néhány éven át tartó időszak is, a legcivilizáltabb világhoz, normákhoz igazodó és nagy támogatással, demokratikusan megválasztott, új szerb miniszterelnök kíméletlen legyilkolásával, annak a tapasztalatnak az igazságát nyomatékosítja, mely szerint a háborúnál sokkal rosszabb mindaz, ami a háború után jön.

       A háborút követő történeteinkből válogató, a délvidéki magyarság képviselőinek kirakatépítő tevékenységét jól érzékeltető, a közösségünk érdekeit gátlástalanul eláruló magatartást részletező, a jogász szemszögéből is vizsgálódó közíró páratlan gyűjteményt kínál azok számára, akik a délvidéki magyar önfelszámolás mozzanataira, helyi sajátosságaira, tanulságaira kíváncsiak.

                                                                                 Tari István


Kapcsolódó linkek:
http://bozokiantal.blogspot.com/
http://www.historiae.rs/index.php/217-megjelent

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése