2022. október 31., hétfő

Betartja-e Vučić évek óta ismételgetett ígéretét?

 

 Aleksandar Vučić (Beta)

2022-10-31 8:41

Mintegy hét hónappal a választásokat követően alakult meg Szerbia kormánya. Amíg Ana Brnabić kabinetjének megalakulására vártunk, csak úgy sorjáztak a különféle bejelentések, amelyekkel kapcsolatosan azt ígérték, hogy azonnal beváltják azokat, amint a miniszterek leteszik az esküt és hivatalba lépnek. Az egyik ilyen bejelentést az uralkodó párt vezére, Aleksandar Vučić tette, aki, ha beváltja ígéretét, akkor a jövő hónap közepétől már nem látjuk őt a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöki székében. A jelek szerint azonban ígéretét most sem fogja betartani.

Aleksandar Vučić az elmúlt öt évben tíznél is többször ígérte, hogy lemond pártelnöki posztjáról, ám erre ez idáig nem került sor. Dátumokat is közölt, majd azokat rendre elhalasztotta, amit azokkal a krízishelyzetekkel indokolt, amelyekkel éppen akkor az országnak szembe kellett néznie.

Utoljára az áprilisi választásokkor ígérte, hogy amint megalakul Szerbia kormánya, ő távozik a pártelnöki tisztségből. A végrehajtó hatalom hosszú hónapokat követően már nem technikai, úgyhogy most az ország első emberén lenne a sor, hogy lépjen.

– Tíz év egy pártnak az élén hosszú periódus. Ebben az időszakban a Szerb Haladó Párt soha nem vesztett választást és ez hihetetlen, de eljött az ideje, hogy ezzel most már valaki más foglalkozzon – nyilatkozta akkor a Politika napilapnak a haladók vezére.

A jelek szerint azonban ígéretének teljesítését az SNS vezére ezúttal az elszabadult hajóágyúként viselkedő Aleksandar Šapić főpolgármester miatt kell elhalasztania.

Azt, hogy a haladók élén nem lesz személyi változás, a párt elnökségének legutóbbi ülésén döntötték el.

A Nova lap korábbi értesülései szerint Vučić legközelebbi munkatársaival tudatta, hogy legalább jövő májusig még nem fog távozni a párt éléről.

– Ennek elsődleges oka, hogy a jövő év elején tisztújító közgyűlés lesz a Szerb Haladó Pártban – mondta a lap informátora és hozzátette, az SNS aktuális vezetője lesz majd a párt listavezetője, amikor Belgrádban megismétlik az önkormányzati választásokat.

– Ő vezeti majd a pártot, mert biztosra akar menni a választási győzelmet illetően. Az előző választásokon megmutatkozott, hogy az ő személyes népszerűsége mennyivel nagyobb, mint pártjának népszerűsége, és nem akarja megkockáztatni, hogy Belgrádban az ellenzék jobb eredményt érjen el, mint az SNS – magyarázta az uralkodó párt legfelső köreihez tartozó hírforrás.

Hozzátette, nemcsak a választási vereségtől való félelem az egyetlen, ami miatt Vučić halogatja visszavonulását.

– Kiderült, hogy Aleksandar Šapić a párthoz és a többi tisztségviselőhöz képes sokkal nagyobb önállóságot akar magának. Ez már olyan mértékig problematikussá vált, hogy Vučićnak már több ízben figyelmeztetnie kellett Šapićot. Figyelembe véve, hogy viselkedése nem változott, és a jelek szerint nem is akar a párjához igazodni, Vučićnak kulcsfontosságú szerepe lesz a soron következő fővárosi választásokon – húzta alá a lap informátora.

Vučić egyébként a ellenzékkel folytatott tárgyalásokon is megígérte, hogy lemond pártelnöki funkciójáról. Erről Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Párt elnöke tájékoztatta a nyilvánosságot.

– Határozottan megerősítette, hogy távozik az SNS éléről. Az ősz folyamán lemond pártelnöki tisztségéről, ezt ma is megerősítette – nyilatkozta Đilas július 18-án.

Vučić nem sokkal később, július 25-én újra megismételte ígéretét.

Formálisan pártelnöki tisztsége két éve lejárt, ugyanis utoljára 2016. május 28-án választották meg.

Az SNS alapszabálya szerint a pártelnök mandátuma négy évig tart, a tisztség pedig megszűnik a mandátum lejártával, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Vučić formálisan már nem is az SNS elnöke.

A párt tavaly novemberi közgyűlésén egyhangú döntés született, hogy Aleksandar Vučić legyen az egyetlen jelölt a pártelnöki tisztségre, de ezt Vučić elutasította.

https://szmsz.press/2022/10/31/betartja-e-vucic-evek-ota-ismetelgetett-igeretet/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése