2022. október 26., szerda

Beszéljünk egy kicsit a fociról (is)!

 A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánok!
A legfontosabb híreink ma reggel:
 
 
A világon mintegy ötven ország függ súlyos mértékben az orosz vagy az ukrán gabonától. Ezek az államok gabonafelhasználásuk akár 30-50 százalékát is orosz vagy ukrán importból fedezték, és a háború miatt nagyon súlyos ellátási zavarokkal küzdenek. Szudánban például 150 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Brüsszeli kollégánk most arról készített cikket, hogy Oroszország aktívan akadályozza a nemzetközi szervezetek fellépését a válság enyhítésére. Ez onnantól kezdve, hogy az orosz ellenállás miatt a válság leküzdését célzó nemzetközi nyilatkozatok lehetetlenülnek el odáig terjed, hogy Ukrajna sem gabonát, sem műtrágyát nem tud exportálni, mivel az orosz támadásokban a szállítókapcitások nagy része megsemmisült.
 
Rasszizmus
A világ egyik legjobb dolga, a világ legnépszerűbb sportja, ami nélkül lehet ugyan létezni, csak akkor valami remek kimarad az életedből: ebből már mindenki könnyen kitalálhatja, hogy a fociról van szó. Sajnos a játékkal, pontosabban a szurkolókkal néha együtt járnak a rasszista megnyilvánulások is

 A nemzetközi és a nemzeti labdarúgó szövetségek hiába indítanak kampányokat a kirekesztő megnyivánulások ellen, teljesen sosem sikerült kiszorítani a lelátókról a gyűlölködő megnyilvánulásokat.

Most egy olasz kutatás kimutatta, hogy a rasszista bekiabálások mérhetően rontják azoknak a játékosoknak a teljesítményét, akiknek el kell viselniük ezeket. A kutatásban a Serie A játékosainak meccsadatait hasonlították össze a COVID idején elrendelt zárt kapus időszakban olyan meccsekkel, amin jelen voltak a nézők.

Az afrikai állampogárságú játékosok teljesítménye a zárt kapus meccseken három százalékkal jobb volt. Olyan klubok játékosai esetében, melyeknél az előző szezonban történtek rasszista incidensek, tíz százalékos volt a javulás.
 
Magyarok Ausztriában
Minden eddiginél többen, már 115 ezren dolgoznak honfitársaink közül Ausztriában. A Nyugat.hu most négyük élettörténetét mutatta be. Természetesen a legtöbb esetben a sokkal jobb fizetés a fő motiváció a határ nyugati oldalára költözőkek (vagy oda ingázóknak), de a riportból kiderül, hogy nem csak ez számít önmagában.

Réka, Helga, László és István története alapján a jellemzően sokkal nyugodtabb, barátságosabb munkahelyi légkör, az anyagi megbecsülésen túl a munkáltató részéről tapasztalható nagyobb odafigyelés is fontos szerepet játszik abban, ha valaki feladja eddigi magyarországi egzisztenciáját és Ausztriába megy dolgozni.
 
Háború
Nem szűnnek a harcok Ukrajnában. Most a kelet-ukrajnai Bahmut városánál vannak nagyon heves összecsapások, az ukrán védők szerint az orosz reguláris alakulatok mellett a hirhedt magán hadsereg, a Wagner csoport emberei is a helyszínen vannak. Lapunk most képgalériát közölt a város ostromáról.
 
Abortusz
Az elmúlt öt évben mintegy ötvenezer abortusz-tanácsadást végeztek Magyarországon. Ez az a kötelezően előírt konzultáció, amin minden nőnek át kell esnie, aki szeretné elvetetni művi úton a gyermekét.

A G7 most arról közölt cikket, hogy a statisztikák szerint a terhes nők 89-92 százaléka nem változtatott az elhatározásán a konzultációk hatására sem és elvégeztette magán az abortuszt.
 
Amit még tudni érdemes
A Magyar Nemzetben még a hétvégi pedagógus tüntetésről írnak, a kormánykommunikációs kliséket bőven tartalmazó cikk szerint “Soros György szervezetei” is részt vettek a demonstráción és “összehangoltan terelték, irányították a tüntetésen résztvevő embereket, ami szintén azt bizonyítja, hogy tudatos, előre megtervezett akció volt”. Ez a kijelentés persze egy előre bejelentett demonstráció esetében meglehetősen sajátos.

A 444.hu arról ír, hogy 120 ezer euróval nyúlhatták le ismeretlenek a Magyar Vízilabdaszövetséget egy meglehetősen egyszerű trükkel. Tavaly nyáron a spliti európa bajnokság előtt a csalók küldtek egy emailt egy hongkongi bankszámlaszámmal, hogy ide kell utalni a magyar delegáció szállásköltségét, a Vári Attila vezette szövetség pedig szó nélkül fizetett. A pénz persze eltűnt, a szállásköltséget a verseny előtt újra el kellett utalni.

A Mandineren arról olvashatunk, hogy hiába vásárolna Európa cseppfolyós gázt az orosz gázimport kiváltására, egyszerűen jelenleg még nincs annyi LNG terminal, ahol ezeket fel tudnák venni. Ezért jelenleg is hatvan LNG-tanker vesztegel különböző európai kikötőknél arra várva, hogy lefejtsék a cseppfolyós gázt.
 
Szép napot!
Kósa András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése