2022. október 27., csütörtök

Obstrukció a parlamentben

Ritka az obstrukció mostanában az Országgyűlésben, pedig a XIX. századból akár erős parlamenti hagyományai is lehetnének ennek az ellenzéki intézménynek. Most viszont ehhez a fegyverhez nyúlt az LMP frakciója és a Párbeszéd két képviselője, akik azt szeretnék megakadályozni, hogy a kormány módosítsa a szociális törvényt.

Szerda délelőttől csütörtök reggel hét óráig beszéltek folyamatosan az ülésteremben. A törvény módosításával egyfajta „felelősség rangsort” állítanának fel a szociális gondoskodásban, amiben az állam csak az ötödik lenne. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint ez teljesen szembe megy az európai gyakorlattal.
 
Felszámolás
Ha összeomlik a Dunaferr, az nem csak Dunaújvárost, de az egész dél-fejér megyei régiót nagyon súlyosan érintheti. A gyár közvetlenül 4500 embernek ad munkát, de a beszállítók és egyéb gazdasági kapcsolatok révén közvetve akár húszezer család megélhetését is biztosíthatja.

Az orosz és ukrán tulajdonosok vitája miatt már régóta voltak zavarok a cég vezetésében, most viszont a háborúnak is köszönhetően a teljes működés komoly veszélybe került. Bár a kormány korábban megígérte, hogy foglalkozik a Dunaferr megmentésével, a Technológiai és Ipari Minisztérium, aminek ez a feladata lenne, semmit nem hajlandó elárulni lapunknak arról, hogy eddig mit csináltak. Az ügyben tett kormányzati megnyilvánulások pedig egyszerűen nem felelnek meg a valóságnak a Dunaferr szerint.
 
Nyomozás
Beidézték a rendőrségre egy névtelen levél miatt Sziller Istvánt, a budapesti Szent Imre Kórház szülészeti osztályának a vezetőjét – értesült a Szabad Európa. A professzort egy névtelen levél miatt hallgatták meg tanúként.

Ebben információink szerint egy kismama arról számolt be, hogy – bár az új egészségügyi szolgálati jogviszony ezt szigorúan tiltja – néhány szülésznő nagyon sok kismamánál végzett terhesgondozást ötven-hetvenezer forint hálapénzért, amiről még számlát is kiállítottak.

Kórházi forrásaink szerint eddig nyílt titok volt, hogy sok szülésznő maszekol a munkaidejében vagy azon kívül is, az intézmény vezetése ezt a gyakorlatot akarta megszüntetni, ennek következménye lett, hogy a dolgozók fele beadta a felmondását.
 
Fertőzés
Annyira terjedt a koronavírus a Honvédkórház neurológiai osztályán, hogy inkább bezárták az intézményt – igaz, erről nem a kórház vezetése tájékoztatta a közvéleményt, hanem Kunetz Zsombor egészségügyi közgazdász hozta nyilvánosságra az erről szóló levelet. A betegeket négy másik kórházba irányították át.

Olvasóink is egyre többen jelezték, hogy hasonlót tapasztalnak más intézményekben, volt, aki negatív teszttel került be egy vidéki kórházba veseproblémákkal és ott lett koronavírusos. Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod Abaúj-Zemplém megyei elnöke szerint ugyanakkor előfordulhat, hogy valaki még a lappangási idő alatt fekszik be a kórházba és csak ott derül ki, hogy már koronavírusos, ezt nem lehet kórházi fertőzésnek tekinteni. A szakember szerint egyelőre nem állíthatjuk, hogy tömegesen terjed a vírus a magyar kórházakban.
 
Amit még tudni érdemes
A 24.hu arról ír, hogy a tankerületek valószínűleg trükköznek a tanárok fizetésével. Például egy tanárnak csak 30 alkalommal történt helyettesítés után kell helyettesítési díjat fizetni, ezért aki már 29 óránál jár, azt inkább nem osztják be többet. Így viszont sokszor előfordul, hogy nem szaktanár helyettesít, ami nyilván nem jó a diákoknak.

A Magyar Nemzet szerint Donald Trump kézzel írt levelet küldött Orbán Viktornak, amiben kifejezi reményét, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok újra „nagyszerűek” lehetnek majd – amennyiben megnyeri a 2024-es amerikai választásokat. Orbán Viktor már többször elmondta, Trumpnak drukkol.

A Mandiner Giorgia Meloni parlamenti beszédét idézi, melyben bőven volt szó az Ukrajnában folyó háborúról. A frissen beiktatott olasz kormányfő szerint „békét nem lehet teremteni szivárványos zászlók lobogtatásával a tereken”. Meloni ezzel az olasz békepárti tüntetőkre utalt. Azt is mondta ugyanakkor, hogy „a békét Ukrajna támogatásának folytatásával lehet elérni, lehetővé téve számára a védekezést”.
 
Szép napot, élvezzék ki, amíg még nincs köd!
Kósa András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése