2022. október 18., kedd

Tizennégy vajdasági településen száz százalékban rossz a vezetékes víz

 Tizennégy vajdasági településen száz százalékban rossz a vezetékes víz

2022-10-17 21:13

Szerbiában a vízvezeték hálózatok egyharmadában egészségügyi szempontból nem megfelelő a víz, míg a falusi vezetékekben, főként a Szávától délre eső részeken kérdéses, mivel ott csak rendszertelenül, vagy egyáltalán nem ellenőrzik annak minőségét, olvasható a Batut közegészségügyi intézet jelentésében.

Az országban tizenöt olyan település van, ahol a vezetékes víz száz százalékban rossz, ebből tizennégy Vajdaság területén található.

Amellett, hogy a kutakból kinyert vízben magas a nehézfémek koncentrációja, az országban vannak olyan települések, például Žagubica és Čajetina, ahol a forrásnál még első osztályú a víz, ám a szakszerűtlen kezelés és a rossz állapotú vezetékek miatt a polgárok otthonaiba már szennyezett víz érkezik, magyarázták a Nova által megkérdezett szakemberek.

Szerbiában tavaly 156 település hálózatában vizsgálták meg a vizet, és mindössze 105-ben, vagyis az esetek 67,3 százalékában volt kielégítő a vízminőség.

Legnagyobb számban Vajdaságban vannak azok a vízhálózatok, ahol fizikai-kémiai szennyeződést állapítottak meg (a 12-ből 8), illetve társult szennyeződés (a 22-ből 20), míg mikrobiológiai szempontból a legtöbb szennyezett víz a šumadijai és a nyugat-szerbiai hálózatokban van (a 17-ből 11).

Božo Dalmacija egyetemi tanár, vízügyi szakember a Nova kérdésére elmondta, hogy a Batut legújabb jelentése nem sokban tér el a korábbiaktól, mivel az ivóvíz kérdésében továbbra sem történtek jelentős előrelépések.

– Vajdaságban sok helyütt nem megfelelő a víz minősége, Bánát középső részén 100 százalékban rossz, mint ahogyan néhány bácskai körzetben is, ez pedig megengedhetetlen. Legtöbbször az arzén, a nátrium, vagy a bór magas koncentrációja okozza a gondot, ami a talajban is jelen van, de a szerves anyagok jelenléte is meghaladhatja a megengedett mértéket. Belgrádban és Újvidéken jó vízgyárak vannak, amelyek megfelelően megtisztítják a vizet, kisebb városokban nincs ilyen, ráadásul ott a vezetékhálózat is rossz – magyarázta a professzor.

Települések, ahol 100 százalékban rossz az ivóvíz:
Település neve szennyeződés típusa*
Szenttamás fizikai-kémiai
Csóka fizikai-kémiai
Magyarkanizsa fizikai-kémiai
Ada fizikai-kémiai
**Žabari fizikai-kémiai
Bács társult
Bácspetrőc társult
Titel társult
Zsablya társult
Zenta társult
Nagykikinda társult
Törökbecse társult
Begaszentgyörgy társult
Szécsány társult
Magyarcsernye társult
*A társultan szennyezett vizeknél a 100 százalékos rossz minőség a fizikai-kémiai szennyezettségre vonatkozik. Mikrobiológiai szempontból a legszennyezettebb a víz Bácson (68,8%). Itt kell megemlíteni, hogy a nagybecskereki víz nem szerepel a táblázatban, azt ugyanis „csak” 95,6 százalékban minősítették rossznak.
** A 15 közül az egyetlen nem vajdasági település, ahol 100 százalékban rossz a víz.

Rámutatott, hogy olyan esetekben, amikor a víz 100 százalékban rossz, akkor a felügyelőségnek kötelessége azt technikai vízzé nyilvánítani és betiltani az emberi fogyasztást.

– Ez megtörtént 2005-ben Nagybecskereken és nagyjából 10 éve Temerinben, de például erre soha nem került sor Begaszentgyörgyön, Magyarcsernyén, Szécsány község egy részén, Törökbecsén… Számos olyan település van, ahol a vizet 100 százalékban rossznak kellene minősíteni. De ha ez megtörténik, akkor a polgároknak ivóvizet kell biztosítani ciszternákból, amelyeket nincs honnan feltölteni – mutatott rá Dalmacija.

Előbb, vagy utóbb, de az egészséget károsítja

A rendszertelen ellenőrzés és a 100 százalékban rossz víz nem technikaivá nyilvánítása, illetve az egészségügyi kockázatok kivizsgálásának hiánya miatt sok polgár rossz vizet iszik, abban a tudatban, hogy annak nem lesznek következményei, de ez nem így van.

Dr Elizabet Paunović, az Egészségügyi Világszervezet európai környezetvédelmi és egészségügyi központjának nyugalmazott igazgatója, a Nemzeti Környezetvédelmi Szövetség (NEA) szakmai tanácsának tagja a Novának elmondta, hogy a mikrobiológiai szempontból nem megfelelő víz fogyasztása legtöbbször hasmenéssel és hányással járó akut megbetegedést okoz, míg a nehézfémekkel való szennyeződés hatásai nem azonnaliak, viszont sokkal veszélyesebbek.

– A nehézfémek csendes gyilkosok, ugyanúgy, mint a szennyezett levegő. Nem jelentkeznek azonnal tünetek, de azoknál, akik hosszútávon, évtizedeken keresztül voltak kitéve a nehézfémek magas koncentrációjának, a legsúlyosabb betegségek léphetnek fel. Az arzén rákkeltő, a mangán pedig rossz hatással van az idegrendszerre – magyarázta dr. Paunović.

https://szmsz.press/2022/10/17/sokkolo-jelentest-kozolt-a-batut-14-vajdasagi-telepulesen-100-szazalekban-rossz-a-vezetekes-viz/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése