2022. október 19., szerda

Milivojević: Belivuk vallomását követően Vučić miért nem mondott le azonnal?

 Milivojević: Belivuk vallomását követően Vučić miért nem mondott le azonnal?

 Srđan Milivojević parlamenti felszólalása (Fotó: Printscreen/RTS)

2022-10-19 15:57

Srđan Milivojević, a Demokrata Párt képviselője a szerb parlament ülésén azt mondta Veljko Belivuk bűnszervezet-vezér vallomását követően, amelyben a maffia és az államvezetés közötti kapcsolatokat ecsetelte, hogy elvárja Aleksandar Vučić államfő lemondását.

„Veljko Belivuk, a Szerb Haladó Párt egyik prominens tagjának megdöbbentő vallomása után, amelyben kifejtette bűnözői klánjának a hatalomhoz fűződő félelmetes és megdöbbentő kapcsolatait, kérdem Aleksandar Vučić elnöktől, hogy mikor mond le, és eddig miért nem mondott még le” – tette fel a kérdést a képviselő.

Belivuk vallomására továbbra sem reagált az államvezetés

„Eltelt több mint 24 óra, és még mindig nincs reakció. Ne mondják, hogy joga van megvédeni magát és tovább hazudni. A klán egyik tagja, Ivan Lalić 18 év börtönbüntetést kapott egy vádalkuban társtanúként. Nehogy azt mondja az ügyészség, hogy a vádlottnak joga van védekezni ahogyan akar, mert amikor Predrag Koluvija a két bátor rendőrre mutatott, azokat háromszor is hazugságvizsgálatnak vetették alá. Kérdem az ügyészséget, mikor veszik figyelembe Veljko Belivuk vallomását” – tette hozzá Milivojević.

A Demokrata Párt tagja megkérdezte a parlamenti képviselőket, hogy támogatnák-e azt a kérést, hogy hozzanak létre egy bizottságot, amely a Veljko Belivuk klán politikai bűnözői tevékenységét vizsgálná.

„Ez a tanúvallomás, amelyben a legmagasabb állami tisztségviselőket említette, egyértelmű kapcsolatot mutat a szervezett bűnözés és az állam csúcsa között. Említésre kerül Darko Glišić, Aleksandar Vulin és maga Aleksandar Vučić is, akit főnökének nevez. Különösen fontos, hogy az ügyészség segítsen kivizsgálni e klán szerepét az ellenzéki tüntetések leverésében, és a szavazók megfélemlítésében a helyhatósági választásokon. Konkrétan ki kell vizsgálni, mit tud Veljko Belivuk az elnök 2017-es beiktatásán történt erőszakról, és különösen ragaszkodom ahhoz, hogy az ügyészség kihallgassa Veljko Belivukot Oliver Ivanović meggyilkolásának körülményeiről. Azt mondta, sokat tud róla. Nem adjuk fel, amíg ki nem derül, ki ölte meg Oliver Ivanovićot, bármennyire is kellemetlen ez önöknek. Egyszer szembe kell nézniük az igazsággal” – hangsúlyozta Milivojević.

https://szmsz.press/2022/10/19/milivojevic-belivuk-vallomasat-kovetoen-vucic-miert-nem-mondott-le-azonnal/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése