2022. október 14., péntek

Első körben „inflációkövető” fizetésemelést kapnának csak a tanárok

„Amennyiben létrejön a megállapodás az Európai Unióval, már 2025-re elérhető az a kitűzött cél, hogy a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát keressék a pedagógusok” – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ez januártól 21, jövőre 25, az azt követő évben pedig harmincszázalékos emelést jelenthet. A Szabad Európának nyilatkozó egyik szakszervezeti vezető szerint a 21 százalék csak inflációkövető emelés, negyven százalékot szeretnének.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi elnöke szerint a 21 százalék januártól nem hangzik olyan nagyon-nagyon erősnek. „Maruzsa úr augusztusi elképzelése 14 százalék volt, tehát itt tízszázalékos különbség sincs, ez maximum inflációkövető emelésnek tűnik” – tette hozzá.


Kecskeméten is tüntettek

„Eü-sök vagyunk, maradni akarunk!” – többek között ezt a mondatot skandálta több száz diák és tanár a kecskeméti egészségügyi középiskolában. Tették ezt azért, mert október 24-én az egész iskolát átköltöztetnék egy másik szakképző iskolába. Mindkettő a Kecskeméti Szakképzési Centrumhoz tartozik.

Megírtuk, hogy a rezsiemelés az iskolákat is nehéz helyzet elé állítja, mert jelentősen drágult az áram és a fűtés, ezért korábban már előhozták az összeköltözés tervét, most ezt szeretnék is megvalósítani. Ez ellen tiltakoztak a Kecskeméti SZC Szent-Györgyi Albert Technikumban.


Nemzeti deviza

Ismét történelmi rekordra gyengült a forint a vezető devizákkal szemben. Annyira esetlen a forint, hogy egy amerikai inflációs adat tizedszázalékos romlása is kegyetlenül elbánik az árfolyammal.

Nagyon kell az uniós pénzekről szóló megállapodás, különben a forint szabadesésbe kezdhet. Zsiday Viktor efetetési szakember szerint a magyar devizatartalékot kellene a forint védelmében felhasználni.
 
 
Jogos megtagadás

Az MTI többször is megtagadta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleményének kiadását, az újságíró-szervezet beperelte a hírügynökségért felelős Duna Médiaszolgáltatót.

Kocsi Ilona a Szabad Európának korábban azt mondta: az MTI három, a közmédia működésével kapcsolatos közleményének kiadását tagadta meg. A MÚOSZ elnöke szerint nem a közlemények, hanem a közmédia működése sérti a jó hírnevet. A bíróság szerint azonban a közmédia kritikája nem része a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak: az MTI jogosan védi a közmédia jó hírnevét és üzleti érdekeit.


Ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a közelmúltban felszabadult harkivi területen a helyzet ugyanolyan szörnyű, mint az orosz csapatok kivonulása után Irpinyben és Bucsában volt, ahol tömegsírokat tártak fel.

Zelenszkij október 13-án az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaival online tartott kérdezz-felelek ülésen azt is elmondta, hogy országa mindössze a tíz százalékával rendelkezik annak, amire szüksége van a légvédelemnek ahhoz, hogy visszaverje az orosz légicsapásokat egy olyan héten, amikor a nyugati Lvivtől a közép-ukrajnai Kijeven keresztül az ország keleti részén fekvő Harkivig rakétaeső zúdult a városokra.


Amit még tudni érdemes

Nagy maflást kapott mindenki, aki napelemet akar tenni a házára (Telex.hu)
Röviden: aki a jövőben fejleszt, az többet fog fizetni a rendszerből kivett villanyért.
 
A tüntetők segítettek a tankerületi vezetőnek kiautózni a tömegből, mert nem tudták, hogy ő az (Rtl.hu)
Több százan tüntetnek a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt, a szülők hüledezve fogadták, amikor megtudták, hogy Marosi Beatrix autójának vágtak utat.
 
A Horn-Bokros–korszak inflációs rekordja is megdőlt volna szeptemberben az árstop nélkül (G7.hu)
Szeptemberben úgy léptük át a 20 százalékot, hogy korábban ezt még a független szakértők sem tartották elképzelhetőnek.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése