2019. december 28., szombat

VAGYON-VISSZASZÁRMAZTATÁS

Jövőre kezdődik a pénzbeli kártalanítás

Vajdaságban még 47 000 hektár termőföldet kell visszaadni


Nem fog késni a kárpótlási előleg kifizetése, a restitúció körüli összes jogi teendőit elvégzik, mielőtt még a tavaszra esedékes parlamenti választások előtt feloszlatnák a mostani összetételű képviselőházat – jelentette ki Strahinja Sekulić, a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség igazgatója.
Az igazgató a Novostinak elmondta: a pénzbeli kártalanítást illetően még mindig nem határozták meg a szorzószámot, amelynek alapján kifizetik azt a vagyont, melyet naturális formájában nem lehet visszaadni. A terv szerint 2020. március 1-jére véglegesítik a koefficienst, a megbízott munkacsoport lassan befejezi a restitúciós törvény módosítási javaslatának kidolgozását, utána pedig megkezdődik a kifizetés. 2020-ban a második világháború után elkobzott vagyon becsült értékének 10 százalékát fizetik ki, egy évvel később pedig megkezdik a kötvények kibocsátását. Ezeket az értékpapírokat a polgárok egyenlő részletekben 12 éven keresztül fizettethetik meg. A 65 évesnél idősebb örökösök számára a határidő 10 év, a 70 évesnél idősebbek esetében pedig 5 év. A szorzószámot a Pénzügyminisztérium állapítja meg, és valószínűleg 14 és 15 között lesz, ami azt jelenti, hogy az egykori tulajdonosoknak vagy örököseiknek az elvett vagyon becsült értékének 14-15 százalékát fogják megtéríteni. Ha például valakinek az elkobzott vagyonát 100 000 euró értékűre becsülték, az a személy, illetve az örököse körülbelül 14 000 euróra számíthat.


Vajdaságban eddig 60 000 hektár termőföldet adtak vissza az egykori tulajdonosoknak, illetve az örökösöknek (Fotó: Gergely Árpád)

Érdekességként: a Beli dvor szerb királyi palotakomplexum, a Karađorđevićek egykori kastélya is azok között az ingatlanok között van, melyeket nem tudnak természetben visszaszármaztatni, és melyek korábbi tulajdonosait – legalább részben – kártalanítani kell.
A kifizethető teljes kártalanítási összeget az állam 2 milliárd euróban határozta meg. A kárpótlás összege egy-egy tulajdonos esetében nem haladhatja meg az 500 000 eurót.
A restitúciós és kárpótlási törvényt a Velencei Bizottság (az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve) is jóváhagyta, úgyhogy – Sekulić szerint – senki sem hivatkozhat arra, hogy alkotmányellenes.
Vajdaságban eddig 60 000 hektár termőföldet adtak vissza az egykori tulajdonosoknak, illetve az örökösöknek.
„A mezőgazdasági területek visszaszármaztatásának folyamata jelentősen felgyorsult, amikor a kormány rendeletben pontosította, hogy mely parcellákból adják vissza az időközben tagosított földeket, úgyhogy többé nincs szükség a fellebbezésekre” – mondta Sekulić, hozzátéve, hogy még 47 000 hektár földet kell visszaadni.
Eddig összesen 507.500 négyzetméter üzlethelyiséget, 5765 hektár erdőt és 442 hektár be nem épített építkezési területet származtatott vissza az állam. A természetbeni restitúció befejezése három éven belül várható.
A Novosti emlékeztet arra, hogy a természetbeni vagyon-visszaszármaztatásra vonatkozó első végzéseket 2012-ben hozták meg, azon ingatlanok esetében azonban, melyeket nem tudnak visszaadni, a pénzbeli kárpótlás kezdetét már háromszor elodázták. A legutóbb megszabott határidő 2020. március 31-e.
(Novosti / Tanjug)
2019. december 27., 07:28

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése