2019. december 14., szombat

Zenta: Az iskolaigazgatói pályázatból egyszerűen kihagyták a nyelvtudásról szóló igazolást

Úgy tűnik, a pártérdekek megvalósítása érdekében egyesek nem riadnak vissza a törvény manipulatív félremagyarázásától sem

<span class="entry-title-primary">Zenta: Az iskolaigazgatói pályázatból egyszerűen kihagyták a nyelvtudásról szóló igazolást</span> <span class="entry-subtitle">Úgy tűnik, a pártérdekek megvalósítása érdekében egyesek nem riadnak vissza a törvény manipulatív félremagyarázásától sem</span>
A zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatóválasztási folyamatában történt visszásságokra és szabálytalanságokra hívja fel a figyelmet a Magyar Mozgalom – Zenta közleménye, amelyet a szervezet a hivatalos Facebook oldalán tett közzé.
A közlemény szerint a 2019. november 6-án kiírt pályázatban a pályázat kiírója manipulatív módon megváltoztatta az Oktatás és Nevelés Alapjairól Szóló Törvényben (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja) az oktatásban dolgozókkal, illetve az igazgatói munkahelyre pályázó jelölttel szemben támasztott, pontosan és egyértelműen megfogalmazott feltételeket: a jelöltnek a szerb nyelvet és az oktatás nyelvét tudnia kell. Az erről szóló bizonyítékok pedig kötelezően részét képezik a pályázati dokumentációnak.
Mivel a hatalmon lévő pártkoalíció jelöltje nem érti és nem beszéli a magyar nyelvet, amely a Stevan Sremac Általános Iskolában a tagozatok többségében a tanítás nyelve, a pályázat kiírója azzal próbálta eltussolni ezt a hiányosságot, hogy átírta, megváltoztatta a törvény rendelkezéseit.
Az oktatás nyelve helyett „más nyelv ismeretét” kérte a pályázati kiírásban, a jelöltektől megkövetelt dokumentumok felsorolásából pedig a pályázatban egyszerűen kihagyták a nyelvtudásról szóló igazolást.
A Magyar Mozgalom – Zenta nem tartja elfogadhatónak azokat a próbálkozásokat, amelyek pártérdekek megvalósítása érdekében nem riadnak vissza a törvény manipulatív félremagyarázásától sem.
Az oktatási intézményekben, ahol magyar nyelven folyik a tanítás, ahová magyar anyanyelvű tanulók járnak, elengedhetetlennek tartjuk, hogy az ott dolgozók, de különösen a vezetők beszéljék és értsék a magyar nyelvet is, hiszen ez elemi érdeke a magyar közösségnek és a törvény is előírja.
A megfelelő szakmai felkészültséggel és nyelvtudással rendelkező iskolavezetés Zentán, egy többségében magyar anyanyelvű közösségben könnyen biztosítható lenne, amennyiben erre politikai akarat van, olvasható a közleményben.
Az iskola igazgatói posztjáért két jelölt, Molnár Gábor Klára és a megbízott igazgató, Branislava Ilijin indult, s végül az utóbbi, a Szerb Haladó Párt tagja győzött a dolgozói gyűlésen.
2019. december 14. 14:29
https://szabadmagyarszo.com/2019/12/14/zenta-kell-e-magyarul-tudnia-az-iskolaigazgatonak/


Politikai akarat kérdése
A Magyar Mozgalom - Zenta felhívja a figyelmet a zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatóválasztási folyamatában történt visszásságokra és szabálytalanságokra.
A 2019. november 6-án kiírt pályázatban a pályázat kiírója manipulatív módon megváltoztatta az Oktatás és Nevelés Alapjairól Szóló Törvényben (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja) az oktatásban dolgozókkal, illetve az igazgatói munkahelyre pályázó jelölttel szemben támasztott, pontosan és egyértelműen megfogalmazott feltételeket: a jelöltnek a szerb nyelvet és az oktatás nyelvét tudnia kell. Az erről szóló bizonyítékok pedig kötelezően részét képezik a pályázati dokumentációnak.
Mivel a hatalmon lévő pártkoalíció jelöltje nem érti és nem beszéli a magyar nyelvet, amely a Stevan Sremac Általános Iskolában a tagozatok többségében a tanítás nyelve, a pályázat kiírója azzal próbálta eltussolni ezt a hiányosságot, hogy átírta, megváltoztatta a törvény rendelkezéseit. Az oktatás nyelve helyett „más nyelv ismeretét” kérte a pályázati kiírásban, a jelöltektől megkövetelt dokumentumok felsorolásából pedig a pályázatban egyszerűen kihagyták a nyelvtudásról szóló igazolást.
A Magyar Mozgalom - Zenta nem tartja elfogadhatónak azokat a próbálkozásokat, amelyek pártérdekek megvalósítása érdekében nem riadnak vissza a törvény manipulatív félremagyarázásától sem.
Az oktatási intézményekben, ahol magyar nyelven folyik a tanítás, ahová magyar anyanyelvű tanulók járnak, elengedhetetlennek tartjuk, hogy az ott dolgozók, de különösen a vezetők beszéljék és értsék a magyar nyelvet is, hiszen ez elemi érdeke a magyar közösségnek és a törvény is előírja.
A megfelelő szakmai felkészültséggel és nyelvtudással rendelkező iskolavezetés Zentán, egy többségében magyar anyanyelvű közösségben könnyen biztosítható lenne, amennyiben erre politikai akarat van.
https://www.facebook.com/mmzenta/
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése