2019. december 11., szerda

Milliókkal támogatja a magyargyűlölőt éltető filmet a tartományi rezsim

 

A szélsőségesen magyargyűlölő  Svetozar Miletićet éltető Szabadság atyái című nagyszerb propagandafilm kapott legtöbb pénzt a filmművészet területén megvalósuló projektek 2019. évi társfinanszírozására meghirdetett tartományi pályázaton – derül ki a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság hivatalos honlapján közzétett pályázati eredményekből.

A tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság október 26-án pályázatot hirdetett meg kizárólag szerb nyelven, cirill betűkkel filmművészeti és egyéb audiovizuális alkotótevékenység társfinanszírozására, amelyre mintegy 40 millió dinár közpénzt különített el a tartományi haladó-szocialista-VMSZ-es rezsim, ebből az összegből 35 millió dinárt két produkciós magáncég nyert, míg  a többi öt milliót három nonprofit szervezet vitte el.
 A 35 millióból a tartományi rezsim a belgrádi Contrast studios Kft. produkciós cég részére 10 millió dinárt fog átutalni A középkori szerb hősök című  nacionalista sorozatfilm   megvalósításának érdekében, míg 25 millió dinárt a szintén belgrádi Košutnjak film Kft. produkciós cég számára, a néhai soviniszta magyargyűlölő politikust, Svetozar Miletićet éltető film forgatására,aki a magyarokat Ázsiából ide szakadt mongoloknak nevezte és azt javasolta népünknek, hogy a Kárpát-medence helyett inkább a Góbi sivatagba menjünk élni. Mint ahogy azt korábban megírtuk, a Szent Koronára felesküdött magyar parlamenti képviselőként Miletić 1876 októberében Belgrádba ment, hogy fegyveres csapatokat szervezzen Délvidék megtámadására, a szerb fővárosban tüzes magyarellenes beszédet tartott, melyben kijelentette, hogy Magyarországon a szerbek között 20-30 ezer önkéntes készen áll a háborúra, és hogy a „szerbfaló mongoloktól”, azaz a magyaroktól megszabaduljanak.
Ami a  nonprofit filmkészítő műhelyek támogatását illeti,  a tartományi rezsim  három projekt finanszírozásában vesz részt. A legtöbb pénzt – mintegy három millió dinárt –  a Közép-Európai Kulturális Központ kapta Gorčin Stojanović által rendezett Porrajmos (cigány holokauszt) című rövid játékfilm megvalósítására. Ezen kívül egy-egy millió dinárral támogatják a „Hazafias Mozgalom – Amíg a krajinaiak élnek, addig a Szerb Krajina is élni fog“  nevű szervezet A nép és az álom között című dokumentumfilmjét, illetve  az Ökológia, tudomány és művészet polgári egyesület Rejtett város című dokumentumfilmjét.
Több mint egy hónap alatt összesen 54 pályázat érkezett, és ebből mindössze 5 pályázat lett nyertes, az 5 nyertes pályázat közül három szerb nacionalista témájú, egy a romákkal foglalkozik és egy ökológiai témájú. A benyújtott pályázatokat a tartományi művelődési és tájékoztatási titkár által kinevezett bizottság bírálta el, amelynek tagjai: Zoran Đerić, Smiljana Vlajić és Antal Szilárd voltak. Antal 2014-18 között a Vajdasági „Magyar“ Szövetség (VMSZ) által támogatott „Magyar“ Összefogás képviselője volt az MNT-ben, négy éven keresztül tagja volt az MNT végrehajtó bizottságának.
Végezetül, „köszönjük“ a VMSZ által is irányított tartományi kormánynak, hogy erre költik a délvidéki magyar adófizetők pénzét. Nem is várhatunk tőlük mást.


Vajon hogyan reagálnának Szerbiában, ha például Horvátországban
egy Ante Starčevićet vagy egy Ante Pavelićet éltető filmet forgatnának

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése