2019. december 21., szombat

Szabadka Polgári Mozgalma részt vesz a jövő évi helyhatósági választásokon

Szabadka Polgári Mozgalma részt vesz a jövő évi helyhatósági választásokon

Szabadka Polgári Mozgalma indul a tavaszra esedékes helyhatósági választásokon, ezt Maglai Jenő, az SZPM frakcióvezetője pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján jelentette be.
– Sajnos idén sem változott semmi 2018-hoz, vagy 2017-hez képest, a Szerb Haladó Párt és a VMSZ koalíciójának közel négyéves uralkodása alatt. Ezt az elmúlt négy évet Szabadkán megették a sáskák. Nincsenek eredmények, nem történt semmilyen előrelépés, láthatjuk, hogy hogyan néz ki a város, milyen hangulatban vannak a polgárok, a fiatalok elvándorlása nem csökken, bedőltek az állami intézmények, a párturalom és a nepotizmus mindenütt tetten érhető. A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség elmúlt négyéves uralmát átszőtte a korrupció – mondta Maglai Jenő, majd rámutatott, bekövetkezett az, amire figyelmeztettek 2016-ban, amikor megalakult a várost irányító új hatalmi többség:
Szabadkának semmi jót nem fog hozni a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciója. Különösen azok a káderek nem fognak tudni semmit tenni, akiket a a városi tanácsba és egyéb különböző pozíciókra kineveztek.
– mondta Maglai és hozzátette, mindannyian szemtanúi vagyunk annak, hogy Szabadka visszafejlődik és összeomlik.
– Ha megnézzük, hol tart most Újvidék, Temesvár, vagy Eszék, ahhoz képest elszomorító az a helyzet, amelybe mára Szabadka került. Sajnos a hatalmi pártok átvették az állami intézmények szerepét, amelyek teljes mértékben a hatalmi párt döntéseinek vannak alárendelve. Egy autokrata rendszerben élünk, ami lassan egyetlen párt, egyetlen ember diktatúrájává alakul át – értékelte Maglai.
A politikus azt mondta, támogatja a valódi ellenzék törekvéseit, hogy az kiharcolja a tisztességes választások feltételeit, de mint fogalmazott, nincs meggyőződve arról, hogy ebben komoly előrelépés történhet. Ennek ellenére Szabadka Polgári Mozgalma úgy véli, hogy helyi szinten, ahol csak lehetséges, azoknak a szervezeteknek, amelyek képesek komoly listát állítani, indulniuk kell a választásokon.
Szabadka Polgári Mozgalma az elmúlt hónapok során néhány szervezetet és pártot gyűjtött maga köré, amelyekkel egyezségre jutott a jövő évi helyhatósági választásokon való közös indulással kapcsolatosan. Az SZPM a Dosta je bilo! (Elég volt!) városi szervezetével, a Szerbiai Demokrata Párt városi szervezetével és a Magyar Mozgalommal kötött együttműködési megállapodást. A közös választási listát a Szabadság, vagy félelem, válasszanak! elnevezéssel hirdetik meg, ami polgárok csoportjaként indul majd a választásokon. Maglai Jenő kijelentette, hogy ezt a listát nem kívánják más politikai pártok, vagy szervezetek tagjaival bővíteni. A listán valamennyi nemzet – a magyar, a szerb, a horvát, a bunyevác és mások – képviseltetve lesz, egy polgári beállítottságú programmal, és a gyökeres változások ígéretével igyekszik majd elnyerni a választók bizalmát.

Jelica Santrač: A környezetünkben egyre inkább elharapózó verbális 
és fizikai erőszak szükségessé teszi a változásokat

Jelica Santrač, a Szerbiai Demokrata Párt városi szervezetének elnöke azt hangsúlyozta, hogy a párt szabadkai szervezete jövőre első ízben mozgalomként vesz részt a választásokon, mivel a polgároknak már elegük lett a pártokból. A környezetünkben egyre inkább elharapózó verbális és fizikai erőszak szükségessé teszi a változásokat, fogalmazott Santrač.
Miroslav Milojević, az SZPM frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, hogy ez a tanácsnoki csoport nem vonult ki a városi parlamentből akkor, amikor a többi ellenzéki párt ezt megtette:
– Mi maradtunk és tovább harcoltunk. A helyi parlament bojkottja számunkra nem volt opció, és a soron következő helyhatósági választást sem fogjuk bojkottálni. Ha bojkottálnánk a választást, akkor a polgárok az utolsó védelmi bástyájukat is elveszítenék, amely megvédheti őket a Szerb Haladó Párt antidemokratikus és bűnözői viselkedésétől – mutatott rá Milojević.

Miroslav Milojević: A bojkott eddig sem volt számunkra opció és ezután sem lesz.
2019. december 20. 19:21 
https://szabadmagyarszo.com/2019/12/20/szabadka-polgari-mozgalma-reszt-vesz-a-jovo-evi-helyhatosagi-valasztasokon/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése