2019. december 24., kedd

Elhagyták a szabadkai VKT ülését a horvát képviselők, szerintük diszkriminálják őket

Elhagyták a szabadkai VKT ülését a horvát képviselők, szerintük diszkriminálják őket

A Vajdasági Horvátok Demokratikus Közösségének (DHSV) tagjai elhagyták a Szabadkai Városi Képviselő-testület hétfői ülését, mert szerintük a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alkotta városvezetés diszkriminálja a horvát kisebbséget – írja a 021.rs.
Egy évvel azután, hogy a DSHV kezdeményezte, hogy Szabadkán alakítsanak egy horvát nyelvű iskolaközpontot, a hatalom még mindig nem tűzte napirendre annak a határozatnak a megvitatását, amely a szabadkai óvodák és iskolák hálózati rendszerének megváltoztatását tartalmazza, és ami elengedhetetlenül szükséges az iskolaközpont megalakításhoz.
Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Közösségének elnöke elmondta, hogy a tavalyi év közepén a tartomány és az illetékes minisztérium döntött egy munkacsoport létrehozásáról, amely a kérdést koordinálná.
„Erről még a legmagasabb körökben is szó esett, még Aleksandar Vučićtyal is beszéltünk róla és a szerb-horvát kormányközi vegyesbizottság ajánlásában is ez áll. Hihetetlen, hogy azokat a kérdéseket nem tűzik napirendre, amelyekről magasabb szinteken már megállapodtunk. Ez egyértelmű diszkrimináció“ – mondta Žigmanov, aki a történtekért a haladók helyi vezetőit, a szabadkai polgármestert és a VMSZ elnökét tette felelőssé.
Arra a kérdésre, hogy a szabadkai VKT a dokumentumot miért nem tűzi már egy éve napirendre, nem érkezett hivatalos válasz.
2019. december 24. 8:20
https://szabadmagyarszo.com/2019/12/24/elhagytak-a-szabadkai-kkt-uleset-a-horvat-kepviselok-szerintuk-diszkriminaljak-oket/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése