2019. december 16., hétfő

A magyar Országgyűlés is foglalkozik a Törökkanizsán agyon vert magyar fiú ügyével

Mint ahogy portálunk is megírta, a rendőrség őrizetbe vett négy személyt, miután Törökkanizsán brutálisan agyonverték a 18 éves Barna Martint. Az eset talán sohasem került volna nyilvánosságra, ha Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány elnöke és alapítója nem számolt volna be a Facebookon az esetről, kifejezve felháborodását amiatt, hogy Szerbiában senki sem tud erről a kegyetlen gyilkosságról.

Martin holttestét szeptember 18-án találták meg a törökkanizsai parkban. A boncolás kimutatta, hogy az áldozat májszakadást szenvedett el, halálát a has jobb oldalát ért ütés okozta.
Martin ügye a magyar Országgyűlésig is eljutott. Sneider Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke még november végén fordult írásbeli kérdéssel Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszterhez.  Tájékozódott-e Magyarország Kormánya a brutális kegyetlenséggel agyonvert törökkanizsai magyar fiatalember ügyében? -tette fel a kérdést Sneider.
„Köztudott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr példásnak tartja a magyar-szerb kapcsolatokat, amely véleményének rendszeresen hangot is ad, de ettől még tény: Szerbia nem pusztán a rehabilitálási és restitúciós folyamatokat lassítja szándékosan, de a szerb hatóságok a magyarok sérelmére elkövetett bűncselekmények kapcsán sem járnak el az elvárható módon, és akkor egyebek mellett például a nemzeti kisebbségi nyelvi jogsérelmeket már nem is említem. Az Alaptörvény D) cikke egyértelmű kötelezettségként határozza meg a határainkon kívül élő magyarok egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, ennek ellenére az elmúlt évek alatt a kivéreztetett, magára hagyott délvidéki magyarság asszimilálódása tovább gyorsult.” – fogalmaz írásbeli kérdésében a jobbikos Sneider Tamás.
A kérdésre végül Magyar Levente, Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszolt, aki elmondta, hogy megrendüléssel értesültek a kérdésében említett brutális cselekedetről.
„A szabadkai Főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban van a vajdasági magyar közösség képviselőivel és a szerb hatóságokkal. Az ügy jelenleg vádemelési szakasznál tart. Az elkövető négy, szociálisan hátrányos helyzetben élő, erőszakos viselkedést tanúsító fiatal volt, akik már egy ideje rettegésben tartották a helyi közösség tagjait, jelenleg előzetes letartóztatásban vannak. Az igazságszolgáltatási folyamatot figyeljük.” – írja válaszában Magyar Levente.
2019. december 16.  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése