2019. december 31., kedd

A szélturbina nem babapiskóta


Szelíd szélerőmű-érzékenyítés
Videók: Most, hogy a közvetlen közelünkben, Szabadka határában is időszerűvé válik egy majdnem 11 000 hektáros szélerőműpark felépítése – mert a hőn szeretett politikusaink a fejünk fölött így döntöttek –, talán nem árt egy kicsit közelebbről is megismerkedni ezekkel a zöldenergiát előállító, hatalmas és titokzatos (majdnem azt írtam, hogy már-már félelmetes) szélturbinákkal, tornyokkal,  hogy legalább valami halvány sejtelmünk legyen róla: a jóakaróink mit készítenek elő a számunkra és mi vár majd ránk. (Nem mi vagyunk Szerbiában a huzatos viharsarok – sem átvitt értelemben, sem szó szerint. Ezért annál érthetetlenebb, hogy miért esett a választás éppen ránk, hogy mi okból vetettek szemet a jobb bánásmódot érdemlő bácskai földjeinkre. Azt úgysem tudjuk.)
Valószínűleg nem mindenki látott még ilyen behemót szélgenerátorokat szemtől szemben, a maguk teljes életnagyságában, és nem álldogált mellettük, nem sétálgatott a „vitorláik” alatt, és talán még olyanok is akadnak közöttünk, akik mint egy kissé megnyurgult, hirtelen növekedésnek indult kerti madárijesztőt, olyan termetűnek képzelik el, esetleg azt hiszik, olyan sudárságú, mint a szomszéd kerítése melletti oszlopos tuja vagy a nyárfa a dűlőút mentén. Sajnos nem. Egy-egy ilyen óriás felépítése nem hiába kerül 1 millió euróba: van benne anyag beépítve bőséggel. És persze látnivaló is, körülötte is, benne is. Ezekből a tornyokból pedig pár éven belül (2-5 esztendőt emlegetnek) meredezni fog az ég felé a környékünkön is több száz, mivelhogy majd 11 000 hektár jófajta észak-bácskai termőföldet „ültetnek be” velük. Lesz tehát alkalmunk megbámulni, talán még meg is csodálni ezt a tájidegen, számunkra ismeretlen és szokatlan, égre törő „ültetvényt”. Nem árt felkészülni, legalább lélekben, a fogadásukra. Ehhez a kényszerű, nagyon-nem-tetszik-barátkozáshoz érdemes megnézni legalább ezt a két rövid, ámde roppant tanulságos videót. (De van belőlük bőven, okulhatunk kedvünk, étvágyunk szerint.) Az egyik csak egy bő 7 perces ismeretterjesztő, amelyben nyomon követhetjük, hogyan építettek fel 2010 májusában Magyarországon, Sopron közelében, egy Lövő nevű helységben – mindössze egyetlen hét alatt – egy 2 MW villamos teljesítményű szélturbinát. (Magyarországi a példa, pedig odaát egyáltalán nem szeretik a szélerőműveket, nem is telepítettek belőlük sokat, és tudatosan olyan törvényei háttérkeretet, szabályozást alkottak, hogy ne nagyon lehessen a megszabott feltételeknek megfelelni. Magyarán: gyorsan a szarvát törték, a farkára léptek a szélgenerátor-építésben „bizniszelőknek”.
Amit érdemes az első filmből megtudni:
Egy közel 100 főből álló nemzetközi csapat dolgozik azon, hogy a Greenergy első szélenergetikai beruházása, a 2 MW villamos teljesítményű lövői szélturbina-projekt időben elkészüljön. A szélerőmű felépítésére egy hét áll rendelkezésre.
Az első transzport több mint 5 éves előkészület után indulhatott el a kiszemelt telephelyre. A daruelemeket szállító 100 méteres konvoj éjszaka kelt útra, jól szervezett közúti biztosítással.
A munkálatok végzéséhez egy 23 méter átmérőjű munkagödörre volt szükség. Ebbe került az alapzat:16 méter átmérőjű, közel 3 méter mély és 500 tonna betont nyelt el. Ez az alapzat még februárban elkészült. Alatta, hogy majd elbírja az óriási terhet, a talajt ki kellett cserélni, föld helyett zúzott kőre, méghozzá 1,6 méter vastagságban. Ez jelenti az erőmű stabilitását. A szerelés megkezdéséhez egy daru felállítására volt szükség, ami 120 méter magas és 600 tonna teherbírású. Három teljes nap kellett a talpra állításához.  
A negyedik napon érkezett meg az első szállítmány a szélturbina-elemekkel. Két speciális teherhordó járműről emelték le a 40-50 tonnás toronyelemeket. Az építésvezető rádión tartotta a kapcsolatot a darukezelővel. Miután az első toronyelem sikeresen a helyére került, a másodikat már az építők a torony belsejében fogadták és ott illesztették össze. A rögzítésére elemenként átlagosan 120 darab 45 milliméter átmérőjű csavarra volt szükség.
Az ötödik napon a helyére került a szerkezet lelke, az építmény legsúlyosabb darabja, a 2 MW villamos teljesítményű gépház. A technikailag legnehezebb rész azonban még csak utána következett, a lapátok beillesztése. Egy-egy lapát 45 méter hosszú. Ha függőleges helyzetbe állítanák, magasabb lenne egy 10 emeletes épületnél.
Nagyvonalakban „csak ennyiből áll” egyetlen szélturbina felépítése. A film nem foglalkozik azokkal az előidézett károkkal, azzal a mérhetetlen pusztítással, amivel nem csupán egyetlen torony, hanem egy telep, egy teljes park, egy egész farm létesítése jár. A munkálatok során keletkezett kárral. De nekünk azzal is számolnunk kell.
A másik, kb. 15 perces kisfilm pedig bemutatja egy ilyen torony belső felépítését, méghozzá avatott szakember, Lendvai Péter, a Magyar Szélenergia Ipari Társaság elnöke vezetésével.   

Lejegyezte: Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése