2019. december 31., kedd

A CSALÁDI TOP 3

A Pásztor családi vállalkozás[1] 2019-ben jól zárja az évet, a betoncsizma-módszer meghozta eredményeit.
 
Az újévi ajándékzsákba tömve ott vannak már nemcsak a vajdasági magyar kulturális intézmények, hanem a tudomány és a felsőoktatás intézményei is:
 
1.   A VMSZ-gépezetben olajozottan működik a vajdasági magyar kiszolgáló lakájmédia, és a kiadók, múzeumok, galériák, színházak, iskolák élére helyezett bábigazgatók raportra készen figyelnek a parancsra. Szerintük csak egy lehetőség van: az osztogatásnál mindig jó helyen kell állni. Nemcsak a kinevezések, a munkahelyek elnyerése függ a VMSZ pórázától, hanem a díjak odaítélési módja is. Évek óta nyilvánvaló, hogy ezek csupán kegydíjak és csakis a VMSZ holdudvarán belül oszthatók megfelelő szolgáltatásokért. Ezek után már nem is meglepő az a túlkapás, hogy a Forum Könyvkiadó Intézet idei Vajdasági Magyar Művészeti Díját a VM4K koordinátoraként Lovas Ildikó, Pásztor István élettársa vehette át Újvidéken, 2019. december 12-én.

2.    Nagy öröm továbbá, hogy nincs több köröm alatti tüske, már nemcsak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar van a VMSZ-től függő helyzetben a nagyszabású építkezések miatt, hanem a Magyar Tanszék új vezetője is sietett megnyitni a kapukat a tanszék fennállásának 60. évfordulóján.[2]
Tudományos konferenciákon (VMTT,[3] VMAT), felszólalásokban Pásztor István VMSZ-elnök és fia, Pásztor Bálint[4] tartományi képviselő is megmagyarázta, hogy ők több szerepben, több mezben illetékesek jelen lenni, véleményt formálni és hangoztatni. Így hát a szakmai kompetenciáról, a tudomány önállóságáról szóló frázisokat a vajdasági magyarság elfelejtheti.

3.    A tartományi képviselőház 2019. december 20-ai ülésén döntést hoztak az MTTK önálló jogi személyiségéről[5]  a kar végre saját lábára állhat az Újvidéki Egyetem 14. tagjaként. Azonban, mint kiderült, arról is szavaztak, hogy átmenetileg, a Kari Tanács megalapításáig annak tevékenységét egy olyan öttagú ideiglenes igazgatási szerv fogja végezni, amelynek összetétele igen meglepő és ellentmond az alapszabály által megfogalmazott elveknek.
Ebbe az igazgatási szervbe egyáltalán nem a vajdasági magyar felsőoktatás és tudomány kimagasló szereplőit kérte fel a kar alapítója, Vajdaság Autonóm Tartomány, hanem falusi általános iskolai igazgatókat, VMSZ tagokat és MNT tisztségviselőket, valamint Pásztor Krisztinát, aki Pásztor Bálint parlamenti képviselőnek, a VMSZ alelnökének a felesége, vagyis Pásztor István tartományi házelnöknek, a VMSZ elnökének a menye. Az ellenzéki képviselők szerint e névsor alapján joggal merül fel a gyanú, hogy az MTTK-t a VMSZ saját zsákmányának tekinti és pártegyetemmé degradálja.

A Pásztor családi biznisz zsákjában 2019 végére minden ott van, ami számít.
L. I.

[1] Maglai: Pásztor István családi vállalkozásával a Magyar Mozgalom nem szívesen működne együtt.
[2] RADICS Viktória: Sinkótól Pásztorig. http://hu.autonomija.info/radics-viktoria-sinkotol-pasztorig%EF%BB%BF/, 2019. október 30.
[3] Halász Gyula: Jövőre eldől, milyen utat szabnak Szerbiának. Magyar Szó, 2019. december 16. 1. és 4., és Szerbia uniós integrációs folyamatáról tárgyaltak magyarországi és vajdasági szakértők. https://www.magyarszo.rs/hu/4171/kozelet/212540/Szerbia-uni%C3%B3s-integr%C3%A1ci%C3%B3s-folyamat%C3%A1r%C3%B3l-t%C3%A1rgyaltak-magyarorsz%C3%A1gi-%C3%A9s-vajdas%C3%A1gi-szak%C3%A9rt%C5%91k.htm
[4] Intézményesített kisebbségkutatás. Magyar Szó, 2019. december 2. 1. és 4., és VRTV. Napjaink, 2019. december 2. http://media.rtv.rs/hu/napjaink/52030 [14:10-]
[5] Csonka Áron: A VMSZ zsákmányként tekint a tanítóképzőre. https://szabadmagyarszo.com/2019/12/23/csonka-aron-a-vmsz-zsakmanyt-vetett-a-tanitokepzore/, | 2019. december 23. [15:43]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése