2022. december 16., péntek

12 ezer milliárd forintról húsz oldalon

Odaadták
A Transparency International korrupcióellenes civil szervezet megismerhette azt a dokumetumot, ami alapján a kormány úg döntött: 35 évre koncesszióba adja a magyar autópályák üzemeltetését. A tenderen a Völner Pál (korrupciós vádak miatt büntetőeljárás alatt álló) egykori államtitkárhoz is köthető Dömper Kft., a Strabag-Colas konzorcium és a Mészáros Lőrinc–Szíjj László céges érdekeltségeihez tartozó, magántőkealapok alkotta Themis-konzorcium. Utóbbi nyerte el a tendert. (A Dömper indulását piaci szereplők eleve komolytalannak tartották és mint megírtuk, mára bajba is került a cég, éppen a Szíjj László tulajdonolta Duna Aszfalt fogja megvenni.)

A feladat ellátásáért az állam évente nettó 96,2 (bruttó 122) millió forintot fizet kilométerenként. A már említett, mindössze húsz oldalas “tanulmányból” nem derül ki, mi történne, ha minden maradna a régiben, vagyis az állam nem mondana le a hazai gyorsforgalmiút-hálózat további üzemeltetéséről és fejlesztéséről és egyéb opciókat sem vizsgáltak.

Márciustól központosítani fogja a kormány a laborellátást az egészségügyben. A tervek szerint öt régiós központot hoznának létre, Győr, Kaposvár, Kecskemét, a Dél-pesti Centrumkórház, valamint Miskolc vagy Eger lennének felelősek a régiós laborhálózat működtetésért.

A kormány azzal indokolja a központosítást, hogy ma a laborok egymástól elszigetelten működnek, vizsgálati eredményeik nem hasonlíthatóak össze. Ezen kívül azonban az a belátás is állhat az intézkedés mögött, hogy más eszközökkel nem lehet csökkenteni az itt is jelen lévő munkaerőhiányt.

Köllő Gergő egy agyi bénulás következtében sem beszélni, sem járni nem tud, a fiatalember kerekes székben, személyi asszisztens segítségével éli az életét. Gergő egy billentyűzethez hasonló papíron mutogatja le Gris Karolina személyi asszisztensnek, hogy mit szeretne mondani.

Most saját YouTube csatornát indít, amiben nem csak a személyes életét mutatja majd be, de igyekszik minél szélesebb körben megismertetni azt is, milyen problémákkal szembesülnek a mindennapokban az agyi bénulással élők.
 
„Őszöd”
Sokan „a Fidesz őszödi beszédének” tartják Matolcsy György súlyos kritikáját a kormány gazdaságpolitikáját illetően a parlament gazdasági bizottságában. Lakner Zoltán azonban más véleményen van. Elemző című podcastunk friss adásában a politológussal vettük át az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit.

A kormány által – az uniós forrásokról szóló megállapodás tetőhozása érdekében – tett antikorrupciós vállalások első komoly próbája lehet, hogy a frissen felállított Integritás Hatóság az ügyészséghez fordul, amiért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megszünette a nyomozást az Országos Roma Önkormányzat korrupciós ügyében.

A NAV szerint semmilyen bűncselekmény nem történt a Híd a Munka Világába programban, pedig korábban még a felelős minisztérium is elismerte, hogy történtek visszaélések az állami pénzekkel.
 
Ez is érdekelheti még
A Magyar Hang a  Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, Horváth Péterrel készített interjút. Ebben a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója azt mondja, a pedagógus bérek esetében nincsen „bal- és jobboldali” vagy „fiatal és idős” pedagógus, mindenki látja, hogy valamit tenni kell.

A Mandiner a szombati pesterzsébeti időközi helyhatósági választásokról ír, a cikk szerint bár a kerület eddig a baloldal stabil hátországának számított, számos ok miatt a helyi Fidesz most joggal bízhat abban, hogy megfordíthatja a trendet és többséget szerezhet a képviselő testületben.

Ne vásárolják agyon magukat a hétvégén, inkább legyen szép napjuk!
Kósa András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése