2022. december 26., hétfő

A győztes ismét Aleksandar Vučić!

 A győztes ismét Aleksandar Vučić!

Fotó: Beta/Saša Đorđević

2022-12-26 12:13

Még 2019 augusztusában történt, hogy Aleksandar Vučić arról beszélt: a doljevaci fizetőkapunál történt baleset szörnyű, és a hatóságoktól azt fogja kérni, hogy az erről készült felvételt mutassák be a nyilvánosságnak, ehhez pedig minden tőle telhetőt meg is fog tenni. Amikor az újságírók most augusztusban számon kérték rajta ezt az ígéretét, az elnök azt válaszolta: ő ilyen ígéretet soha nem tett Szerbia polgárainak, csak az érintett családtagoknak – az Istinomer (Igazságmérő) által szervezett közvéleménykutatás szerint ez lett az idei év legnagyobb hazugsága.

Az elnök szerint az idei választási kampány volt a legszebb és a legtisztább, és a pártja senkit nem sározott be – a versenyben ez az állítás a második helyet érdemelte ki, a dobogó harmadik foka pedig Aleksandar Vulint illeti, aki az április választások után azt találta mondani: Aleksandar Vučić nem is vett részt a kampányban.

2022-ben az Istinomer csapata közel 50 politikusi állítást és ígéretet ellenőrzött le, és azok igazságtartalma és következetessége zömmel negatív értékelést kapott. Az összes ígéret infrastrukturális projektek befejezésére vonatkozott, kivéve Vučić elnök azon ígéretét, mely szerint a polgárok népszavazáson dönthetnek majd a Rio Tintóról.

Az Istinomer 2016 óta választja meg az év hazugságát, azóta ezeken a választásokon is – egyetlen alkalmat leszámítva – mindig Aleksandar Vučić győzött. Abban az évben viszont a nyertes hazugság így szólt: „Vučić politikai karrierje során sosem hazudott.”

Az első megmérettetésen az olvasók az akkor még miniszterelnök Vučić azon kijelentését választották elsőnek, mely szerint Belgrádban senki sem viselt álarcot a házrombolásokkor, 2021-ben pedig azzal nyert, hogy azt állította: nem szerepel gyakran a televízióban.

https://szmsz.press/2022/12/26/a-gyoztes-ismet-aleksandar-vucic/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése