2022. december 27., kedd

Rat uživo

U nedelju kasno uveče domaći mediji, skoro ujednačnim rečnikom i tonom, izvestili su nas da se dogodila pucnjava kod Zubinog potoka - na barikadama. Nizale su se kratke “vesti” potom o navodnom snimku, pa hitnom sastanku predsednika i vojnog vrha, i tako dalje. Kosovske institucije su demantovale da su učestvovale u ovom događaju. Šta se zaista dogodilo - teško je proveriti. U isto vreme kod Pirota se izlio amonijak, na desetine ljudi je povređeno, ali ni ovoj temi za sada nema pouzdanih činjenica.

Ova epizoda širenja straha, na temu Kosova, školski je primer manipulisanja kome je javnost u Srbiji izložena svakodnevno. Primera radi, proteklih šest meseci bilo je više od stotinu konkretnih naslova u štampi koji najavljuju rat na Kosovu. Manevrisanje polučinjenicama i pumpanje emocija, to je uobičajena tehnika “izveštavanja” o temi koja je i dalje broj jedan.

Protekla sedmica je počela naslovima da su „Srbi proslavili Nikoljdan na barikadama“ i da se „borba za opstanak“ nastavlja. Posle nedavnih najava da sprema progon, domaći mediji su potom ustanovili da Aljbin Kurti hoće „krv“ i „rat“, te da preti „ubijanjem Srba“. Na to je, kako smo pročitali, srpsko stanovništvo odgovorilo „veličanstvenim“ skupom sa kog je glavna poruka bila da majke „nisu rađale decu za Kurtijev snajper“.

Sasvim usput, u određenom krugu zainteresovanih, Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima nastavio je da privlači pažnju jer je, faktički, bio repriza stare “Vulinove” verzije. Tabloidi su o tome šturo pisali. Civilni sektor je “upalio” alarm. Naposletku, predstavnici vlasti su odustali i ovog puta. (prim.aut. do sledeće prilike.)

Nikada potpuno skrajnuta tema državnog udara ovog puta vratila se kroz nastavak suđenja klanu Belivuk-Miljković, a predmet interesovanja medija bili su i preliminarni rezultati popisa stanovništva, kojima je odmah dodeljen epitet „poražavajućih“. Glavna vest je svakako bila da je „Srbija ostala bez pola miliona ljudi“.

U međuvremenu, završena je i naša anketa za Laž godine, a rezultati su tu!

Do sledećeg utorka,

Tim Istinomera

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgzGrblZlHtRjwptgglqVSnZLRbjw

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése