2022. december 28., szerda

Újvidéki emlékmű: Visszalépett a kivitelező

 Újvidéki emlékmű: Visszalépett a kivitelező

 2022-12-28 11:33

Újvidék városa felbontotta a szerződést azzal a vállalkozóval, akinek az “1944/45 ártatlan áldozatai” nevű, vitatott emlékművet kellett volna felállítania – írja a 021.rs.

Mint azt Igor Crnobarac újvidéki alpolgármester elmondta, a kölcsönös szerződésbontás iránti kérelmet maga a kivitelező nyújtotta be az emlékmű felállításának határidején, december 26-án.

„A vállalkozó szerződésbontást kért, mert az állandó fennakadások miatt nem tudja befejezni a munkát, veszélyeztetve érzi magát az építkezést és dolgozóinak biztonságát, így a szerződést felbontották” – mondta Crnobarac.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a város nem mond le az emlékmű felállításáról, de senki sem sejthette, hogy leállnak a munkálatok, ezért az emlékműre szánt összeggel jövőre újabb közbeszerzést indít majd a város.

Eredetileg november 30-a volt az emlékmű befejezésének határideje, viszont mivel annak talapzatára az emlékművet ellenző, felháborodott aktivisták és lakosok a város önkormányzatának címzett antifasiszta üzenet festettek fel, a határidőt kénytelen volt eltolni a kivitelező.

Időközben az Antifasiszta Front bejelentette, hogy történészek további öt háborús bűnös nevét fedezték fel az ártatlan áldozatok listáján.

A “Digni gard, odbrani grad” kezdeményezés aktivistái a vajdasági közgyűlés épülete előtt tiltakozást szerveztek, hogy kiderítsék, mi történt az emlékmű felállítása ellen indított, 5000 aláírást tartalmazó petícióval, amelyet október 31-én nyújtottak be, de a tiltakozás eredménytelen volt.

https://szmsz.press/2022/12/28/ujvideki-emlekmu-visszalepett-a-kivitelezo/, és
Újvidék: Felbontották a szerződést az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékművének megépítéséről.
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/28166/Ujvidek-Felbontottak-a-szerzodest-az-1944-45-os-artatlan-aldozatok-emlekmuvenek-megepiteserol.html, 2022-12-28 11:33


Vajdasági Szociáldemokrata Liga: Vissza kell vonni az újvidéki emlékműről szóló döntést

Vajdasági Szociáldemokrata Liga: Vissza kell vonni az újvidéki emlékműről szóló döntést

2022-12-29 7:10 

„A Vajdasági Szociáldemokrata Liga meggyőződése szerint a vitatott, a Liga által többször is megkérdőjelezett újvidéki emlékmű kivitelezőjével történt szerződésfelbontás csak a jéghegy csúcsa.

A háborús bűnösök rehabilitációjának ezen kísérlete miatt az egyetlen helyes döntés az emlékmű felállításáról hozott képviselői döntés visszavonása lenne, amivel végre pontot lehetne tenni Újvidék történelmének átírására“ – áll a Vajdasági Szociáldemokrata Liga közleményében. 
https://szmsz.press/2022/12/29/vajdasagi-szocialdemokrata-liga-vissza-kell-vonni-az-ujvideki-emlekmurol-szolo-dontest/

https://szmsz.press/2022/12/29/vajdasagi-szocialdemokrata-liga-vissza-kell-vonni-az-ujvideki-emlekmurol-szolo-dontest/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése