2022. december 14., szerda

Amire ritkán gondolunk az ukrán háborúval kapcsolatban

 A Szabad Európa honlapja

2022. december 14.

Jó reggelt kívánok!
Legfontosabb híreink ma reggel.
 

 

A hadseregek brutálisan nagy környezetszennyezést okoznak alapjáraton is, az ukrajnai háború viszont azt is megmutatja, hogy alig felmérhető nagyságrendű környezeti károkkal jár a modern hadseregek háborúja egy fejlett ország területén.

Becslések szerint az invázióval járó összes eddigi kibocsátás kétszerese Magyarország teljes éves kibocsátásának, nagyságrendileg 100 millió tonna üvegház hatású gáz került már a levegőbe a bombázások, az okozott tüzek, az üzemanyag kibocsátás vagy éppen a felrobbantott Északi Áramlat gázvezeték miatt.

Büntetnek
„Soros-bérencnek bélyegzett szervezet vezetőjeként furcsa érzés volt ott ülni az állami szervek képviselőivel egy asztalnál. Nekem ez pozitív érzés volt, hogy megint emberszámba vesznek minket, legalább egy ilyen pozícióban” – mondta kollégánk, az Átlátszó oknyomozó polrtál főszerkesztője, Bodoky Tamás a most felállított Korrupcióellenes Munkacsoport első üléséről.

A testületben a civil delegáltak mellett az állami szervek képviselői is jelen vannak, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport létehozása volt az egyik feltétele annak, hogy a kormány meg tudjon állapodni az Európai Bizottsággal a Magyarországnak járó uniós pénzekről.

Minden jel arra utal, hogy Brüsszelben az uniós állandó képviselők megegyeztek a magyar helyreállítási tervvel (RRF) kapcsolatban – mondta a keddi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor.

Az uniós fejlesztési miniszter szerint a hétfő késő esti megállapodás lehetővé teszi, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárásban jóváhagyja a magyar operatív programokat, és megszülessen a megállapodás az uniós helyreállítási terv nekünk járó forrásairól is.

Utóbbi keretében 2300 milliárd forintos forrás nyílik meg, ennek 48%-a klímapolitikai célokra megy majd, 30% a digitális fejlesztésekre. Gulyás Gergely szerint, ha januárban elkezdenek érkezni a források Magyarországra, akkor egyből emelhetik a pedagógusok fizetését is.

Folytatjuk a rendszerváltást megelőző és az azt közvetlenül követő időszak alternatív zenei életének legfontosabb szereplőit bemutató podcast sorozatunkat. Ezúttal DJ Palotaival beszélgettünk, aki elmondta például, hogy a közösségi médiában őt követők nyolcvan százaléka külföldön él.

Kövér László ismát tanubizonyságát adta, hogy nagyon szívesen él a nemzetközi szinten is kiemelkedően széles büntetési jogköreivel az Országgyűlés elnökeként, ezúttal a teljes LMP frakciót szankcionálta, mert a zöldek lehetővé tették, hogy a Tanítanék mozgalom aktivistái bemenjenek a parlament utolsó ülésére és egy – a parlament működését egyébként semmiben meg nem zavaró – mini-demonstrációval tiltakozzanak a tanárok helyzete miatt.

Ez is érdekelheti még
A Népszava arról ír, elkezdték leállítani a Dunaferr kokszolóját, ha a két-három hétig is eltartó folyamat lezárul vége a gyárnak, ezt ugyanis nem lehet csak úgy újraindítani. A dolgozók is elkezdtek felmondani.

Az Index a nemrég alakult Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatójával, Barna Zsolttal készített interjút, aki szerint jövőre biztosan nehezebb lesz a hazai pénzpiaci szereplőknek, mint az idei év volt.


Legyen szép napjuk!
Kósa András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése