2022. december 8., csütörtök

Kormányzati kampány egy nem létező brüsszeli szankció ellen

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

A kormányzati kommunikáció újra harcba indult, ezúttal az infláció felelősei ellen, akiket most sem a kormány környékén keresnek. De az ukránok és a háború okolása nem válhatott be, mivel egy huszárvágással átnyergeltek a „szankciós infláció” és az EU támadására. Ez viszont a korábbi hasonló akciókhoz képest is megtévesztő kampányelemekkel érkezett. Ráadásul épp le is csúszott az egész a kampány a nagy nyár végi gázáremelkedésről.

A két legfontosabb tartalmi probléma közül az első, hogy a magyar kormány támogatásával hoztak meg minden szankciót. Amit Orbán megvétózott, az nem is lett. A magyar kormány pedig saját bevallása szerint nem fogad el semmi olyat, ami akár csak veszélyeztetheti „az ország érdekeit”. De akkor, hogy hozhatták pont ők a fejünkre a szerintük legnagyobb csapásokat?

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy rendezvényen arról beszélt szerda este, hogy az üzemanyagok hatósági árának kivezetése 2-2,3 százalékponttal emeli az inflációs mutatót. Erről beszélt korábban a Szabad Európának Virovácz Péter, az ING vezető elemzője is. Nagy Márton azt is mondta a Portfolio beszámolója szerint, hogy hosszú távon új gazdaságstratégiai modellre van szükség.
Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a hatósági ár december 6-i megszüntetése után a benzinkutakon a korábbi 480 forintos literenkénti árakat a benzin esetében 641, míg a gázolajnál 699 forintos ár váltotta fel. Ez 33-45 százalékos emelkedés a több mint egy éven érvényben lévő hatósági árhoz képest.

Mindenkit nem rúghatnak ki

Már átlépte az 1100-at azon tanárok száma, akik a múlt szerdai újabb kirúgások óta polgári engedetlenségbe kezdtek a Tanárok a Tanárokért csoport adatai szerint. Közülük több százan nemcsak egy-egy órára vagy napra, hanem határozatlan időre szüntették be a munkát. Közben a PDSZ pert nyert a kifizetetlen túlórák ügyében, három évre visszamenőleg követelhetik az elmaradt pénzeket.
A Tanárok a Tanárokért kedden a Belügyminisztérium épületében adta át Pintér Sándor miniszternek és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak címzett levelét, amelyben azt kérik, hogy azonnal vegyék vissza az eddig kirúgott 13 tanárt. Mint írták, az elbocsátások indokaként megjelölt polgári engedetlenség a véleménynyilvánítás eszköze.

„Mindenkit nem rúghatnak ki, vagy ha meg is teszik, rájuk omlik az egész. Több olyan intézményről tudunk, ahol a hét folyamán bizonyos napokon nem tudták megszervezni az oktatást. Az a tapasztalat, hogy az intézményvezetők több esetben megpróbálják »kreatívan« megoldani az akut tanárhiányt, a rendkívüli szünet elrendelésén túl tanítás nélküli munkanap vagy projektnap-áthelyezési kísérletekről is tudunk” – fogalmaztak válaszukban.

Levelükben a kormány illetékeseit is tájékoztatták arról, hogy az újabb kirúgások óta felhívásukra a hétfői összesítés alapján 115 intézmény 1130 dolgozója kezdett polgári engedetlenségbe. Az iskolák mintegy harmada nem budapesti, egyre több vidéki iskolából csatlakoznak.

Napelempark építését tervezik Kecskemét peremén, a Csukás-éri-főcsatorna partján fekvő természeti területen. A helyiek egy része kifogásolja a tervezett beruházás helyszínét, mert azzal nemcsak a zöldfelület csökken, hanem az ottani vizes élőhely ökológiai egysége is sérülhet.

Kecskemét klímastratégiáját 2021. március 26-án hozták nyilvánosságra és bocsátották társadalmi vitára. A nem bennfentes résztvevők joggal gondolhatták, hogy mivel valódi egyeztetés előzte meg a döntéshozatalt, sikerül megvédeniük a város értékes ökológiai területeit. Arról azonban nem tudtak, hogy közben folyamatban van a napelempark tervezése a Csukás-éri-főcsatorna természeti területére.

Műsorba járnak pénzért

Több ellenzéki önkormányzat is milliókat fizet az ATV-nek. Nem csak Zugló kötött megállapodást az ATV-vel, több ellenzéki vezetésű budapesti önkormányzatnak is van szerződése a csatornával – derítette ki a 24.hu. Ezeknek a kerületnek a vezetői rendre feltűnnek az ATV reggeli, illetve esti műsoraiban, miközben az önkormányzatok nem válaszolnak arra egyértelműen, pontosan melyik műsorba is vásárolták be magukat a politikusok, a csatorna pedig nem felelt a lap megkeresésére, de úgy tudják: Óbuda és Újpest is érintett az ügyben.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése