2022. december 27., kedd

„A népszámlálás adatai szerint tizenegy év alatt mindössze 19 ezer ember hagyta el az országot”

 „A népszámlálás adatai szerint tizenegy év alatt mindössze 19 ezer ember hagyta el az országot”

2022-12-27 11:42

Goran Penev demográfus szerint a népszámlálás előzetes eredményei megkérdőjelezhetők, mert adminisztratív forrásokból több mint 218 ezer embert számláltak össze – írja a Beta. Penev elmondta, hogy a népszámlálást kombinált módszerrel végezték, de szerinte a Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) nem helyesen alkalmazta a módszert.

„Ha a népszámlálást kombinált módon hajtják végre, akkor az adatok nagy része a közigazgatási nyilvántartásokból származik, és a terepen dolgozó számlálók csak azokat az adatokat veszik fel, amelyek adminisztratív forrásokból nem állnak rendelkezésre. A nagy kérdés az, hogy az adminisztratív nyilvántartásaink vajon mennyire részletesek” – mondta a demográfus.

Szerinte megmagyarázhatatlan, hogy a számlálók 218 ezer állampolgárt nem is kerestek fel.

„Róluk nem tudni, hogy Szerbiában vagy külföldön tartózkodnak, mert a közigazgatási forrásaink nem rendelkeznek ilyen adatokkal. Azok, akik több mint egy éve külföldön tartózkodnak, nem számítanak bele a teljes népességbe” – magyarázta Penev.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli, hogy a 2011-es és 2022-es népszámlálás között 496 ezerrel csökkent a lakosok száma, Penev azt mondta, hogy ez az adat is vitatott, mert a negatív természetes szaporodás tekintetében mindössze 477 ezer fő a különbség.

„A Köztársasági Statisztikai Intézet előzetes adatai szerint kiderül, hogy a tizenegy éves negatív vándorlási egyenleg mindössze 19 ezer fő, a Köztársasági Statisztikai Intézet igazgatója, Miladin Kovačević pedig korábban úgy nyilatkozott, hogy évente 20-25 ezer ember hagyja el Szerbiát. Ezzel a népszámlálással egy nagy hülyeséget csináltak és nem tudom, hogy a Köztársasági Statisztikai Intézet hogy fog kijönni ebből. Amikor befejezték a népszámlálást, úgy tűnik, látták, hogy a szükségesnél kevesebben vagyunk, ezért adminisztratív forrásokhoz folyamodtak” – hangsúlyozta a demográfus és hozzátette, a számlálóknak nem volt utasítása arra, hogy megkérdezzék, van-e valaki a családból, aki külföldön tartózkodik, holott Szerbiában nincsenek nyilvántartva a külföldön tartózkodó állampolgárok. Megjegyezte, hogy sajnos már a statisztikai hivatalt is a politikai érdekek, és nem a szakértelem vezérli.

Penev szerint a népszámlálási adatok rámutattak arra, hogy korábban téves adatokat tettek közzé a koronavírusban elhunytak számáról.

„Mind 2020-ban, mind 2021-ben körülbelül háromszor kevesebb COVID-19-halálozást jelentettek be hivatalosan. Tavaly több mint 20 ezren, tavalyelőtt pedig több mint 10 ezren haltak meg a koronavírus miatt, de a kormány a valós halottak számának egyharmadát vallotta be, szóval ebben az esetben a számokat politikai okokból manipulálták” – mondta Goran Penev.

A Köztársasági Statisztikai Intézet előzetes népszámlálási adatai szerint Szerbiában 6.690.887 lakos él, ami 495.975 fővel kevesebb, mint 2011-ben.

https://szmsz.press/2022/12/27/a-nepszamlalas-adatai-szerint-tizenegy-ev-alatt-mindossze-19-ezer-ember-hagyta-el-az-orszagot/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése