2022. december 1., csütörtök

„A nap, amikor 13 ezer milliárd forinttól esett el a magyar kormány”

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

 
Nem lesz kifizetés az Európai Bizottság által szerdán jóváhagyásra javasolt magyar helyreállítási tervből mindaddig, amíg Magyarország az általa is elfogadott 27 kulcsfontosságú intézkedést, köztük az igazságszolgáltatás függetlenségét megerősítő reformokat nem teljesíti egytől egyig – szögezték le a dossziéért felelős bizottsági tagok, miután a testület fenntartja a feltételességi eljárás folytatását és hét és fél milliárd euró forrás zárolásáról szóló korábbi javaslatot is.

„Magyarország a helyes irányba halad, és az intézkedések java részét teljesítette. Ugyanakkor lényeges gyengeségek és kockázatok maradtak” – indokolta Johannes Hahn költségvetési biztos, miért állított ki negatív értékelést a testület a magyar teljesítésről az előrehaladás ellenére.

A bizottság elsősorban az uniós forrásokkal való visszaélések megelőzéséért és a nyomon követésért felelős Integritás Hatóság esetében találta úgy, hogy a kormány nem felelt meg az elvárásoknak. Ez egyes alelnöki tagok kiválasztásánál és a hatóság jogköreinek korlátozásánál, így egyes vagyonnyilatkozatokba való bepillantás hiányában mutatkozott meg Brüsszel szerint. További negatívumként említi a testület az ügyészségi döntésekkel szembeni bírósági felülvizsgálattal kapcsolatos új eljárást is, ahol megítélése szerint a magyar jogalkotó eltért a megállapodástól.

A három operatív program 65 százalékának felfüggesztése nem jelent újdonságot, mert az Európai Bizottság mostani javaslata az Európai Tanács felé gyakorlatilag ugyanaz, mint ami szeptember közepén is volt – mondta Navracsics Tibor uniós fejlesztésekért felelős miniszter a szerdai rendkívüli kormányinfón.
Mint mondta, abban bíznak, hogy amint azok a határidők is teljesülnek, meg tudják győzni a bizottságot és a tanácsot, hogy a felfüggesztésre a továbbiakban nincs szükség, és 2023-ban száz százalékban hozzáférnek az uniós forrásokhoz minden operatív programban.

Tegnap kiderült az is, hogy ki az az újabb nyolc tanár, akiket kirúgnak a tiltakozások miatt.
A Karinthy Frigyes Gimnáziumból hat, az Eötvös József és a Vörösmarty gimnáziumból egy-egy tanárt rúgnak ki december elsejei hatállyal – tudta meg a Szabad Európa az egyik pedagógus-szakszervezettől. A Belügyminisztérium néhány órája közölte, hogy a tankerületi igazgatók három fővárosi gimnázium nyolc tanárát bocsátják el a tanítás jogellenes megtagadása miatt.

Órákig nem lehetett tudni, kik lehetnek az érintett tanárok, a két pedagógus-szakszervezetnél folyamatosan telefonáltak, hogy kiderítsék, kikről lehet szó. Csak délutánra derült ki a névsor, miután az érintett tanárok átvették a tankerületi igazgatók tájékoztatását.

Összességében több, mint harminc, zömében budapesti és Pest környéki oktatási intézmény jelentette be, hogy csatlakozik a polgári engedetlenséghez válaszul arra, hogya három fővárosi gimnáziumból nyolc tanárt rúgtak ki, mert a figyelmeztetés ellenére is részt vettek a polgári engedetlenségben.
Egyre több kutyát visznek vissza a menhelyekre, és egyre kevesebbet fogadnak örökbe, miközben rengeteg új állat szorul mentésre, de arra már alig futja az állatvédőknek, akikre sem a rezsicsökkentés, sem az üzemanyag-ársapka nem vonatkozik. Az állatorvos és a táp költsége is megugrott, az adakozók száma pedig zuhan. Kelet-Magyarországon tragikus a helyzet, rengeteg kutya fog elpusztulni, de a fővárosi régióban sem jobbak a kilátások – mondták az állatvédők.

​„Mi úgy hívjuk őket, hogy rezsis kutyák. A gazdáik nem tudják eltartani őket. Nem tudnak nekik élelmet vásárolni, nem tudják az állatorvosi kiadásokat fizetni, házból lakásba kényszerülnek, külföldre költöznek” – mondta Schneider Kinga, a szervezet munkatársa.

Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ korábbi, nemrég nyugdíjba vonult vezetője az utóbbi időben fideszes pártrendezvényen is feltűnt, – írta meg a Debreciner.  Pappné augusztusban jelentette be lemondását, de azt is közölte, hogy tanácsadóként továbbra is részt vesz a tankerület tevékenységében.
 
Novemberben, miközben javában zajlottak a pedagógus-megmozdulások, azzal vált országosan ismertté, hogy az ország tankerületi vezetői közül ő vágta zsebre a legnagyobb összegű jutalmat: 2,5 millió forintot.


Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése