2022. december 27., kedd

Öreg Anna: Pásztor elszokott attól, hogy kérdéseket tegyenek fel neki

 Öreg Anna: Pásztor elszokott attól, hogy kérdéseket tegyenek fel neki

 2022-12-26 19:12

Ismét parázs vitába keveredett Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának köztársasági képviselője és Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője. A vitát ezúttal a parlament hétfői ülésén az úgynevezett tv-előfizetés váltotta ki.

Öreg Anna a tv-előfizetés kapcsán elmondta, hogy nem az illeték fizetésével van a probléma, hanem azzal, hogy a Szerbiai RTV és a Vajdasági RTV újságírói sokszor nyomás alatt dolgoznak és cenzúrázzák őket.

– A Vajdasági RTV kapcsán szeretném elmondani, hogy 2016-ban lemondott az igazgató és több mint 20 szerkesztőt leváltottak. Azóta nyolcvan százalékkal csökkent a nézettsége a televíziónak, elhagyták a fiatal újságírók a szerkesztőséget. A hatalom képviselői elmondták, hogy ezek a médiumok függetlenek. Én most csak a Vajdasági RTV kapcsán szeretnék néhány személyes példát elmondani. A Vajdasági RTV hét nyelven sugároz műsort. Tudják-e, hogy a kampányidőszak alatt hány alkalommal szerepelhettem a vajdasági televízió magyar  nyelvű műsoraiban? Nulla alkalommal. Volt kísérlet rá, hogy vitaműsort szervezzenek, de két nappal a felvétel előtt arról kaptam üzenetet, hogy lemondták a műsorsémát, nem valósul meg a tervezett program. A legfrissebb rossz példa az, hogy a Vajdasági rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztője a VMSZ listáján jutott be a Magyar Nemzeti Tanácsba. Ez hogyhogy nem érdekellentét? A másik botrányos példa, amikor a VMSZ alelnöke, Vicsek Annamária “rossz, nem megfelelő magyarnak” titulálta Bágyi Renátát, a Fókuszban című műsor szerkesztőjét, csak azért, mert vette a bátorságot, hogy objektív kérdéseket tegyen fel az itt jelenlévő Pásztor Bálintnak. A kérdések a 44-es áldozatok tiszteletére emelt emlékműre vonatkoznak. Lehetséges-e, hogy egy újságíró nem tehet fel kérdéseket? Én elhiszem, hogy velem nem akar beszélgetni, és elhiszem, hogy elszokott attól, hogy Önnek kérdéseket tegyenek fel, de emlékeztetném rá, hogy kötelessége, a szavazópolgárok miatt, akik Önre, vagy másra szavaztak — mondta Öreg Anna, majd hozzátette, hogy nem tudják támogatni a napirendi pontot.

Pásztor Bálint a parlamentben reagált Öreg Anna felvetéseire. Elmondta, a Vajdasági RTV Fókuszban című műsorában november 17-én Öreg Anna,  november 24-én ő szerepelt.

– Az amit ő nem mondott el, de ami az újságírói etikához kötődik: hogy lehetséges, hogy csak október folyamán több alkalommal, Öreg Anna édesapja volt a vendég a televízióban, aki a rádió magyar műsorainak volt szerkesztője és aki politikai szakértőként elemezte a politikai eseményeket, miközben a lánya ellenzéki politikus? – tette fel a kérdést Pásztor, majd hozzátette:

— Ami Vicsek Annamáriát illeti, semmi rosszat nem látok abban, hogy valaki a privát profiljáról elmondja a véleményét. Ha azt gondolja a szólásszabadság csak Önökre vonatkozik, akkor pártot kell váltania – mondta a VMSZ alelnök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése