2022. december 21., szerda

Kocsmából készpénzt

 A Szabad Európa honlapja

2022. december 21.

Jó reggelt kívánok!

Legfontosabb híreink ma reggel:


Kocsmából készpénzt

 
Nemsokára a bolt és a kocsma maradhat sok kistelepülésen az egyetlen hely, ahol bankkártyával készpénzt tudnak felvenni a helyiek.
Sok országban már régóta bevett szokás, hogy boltban vagy a benzinkúton megkérdezi az eladó a bankkártyás fizetés előtt, hogy kér-e készpénzt az ügyfél. De itthon miért pont most vezet be a kormány egy külföldön már évtizedek óta lévő szolgáltatást?

A Szabad Európának név nélkül nyilatkozó szakértők azt mondták, hogy a kormány a postabezárások miatt lépett. Mivel sok kistelepülésen a posta (volt) az egyetlen hely, ahol készpénzt lehet felvenni, valamilyen megoldást kellett találni arra, hogy helyben is pénzhez juthassanak a bankkártya-tulajdonosok. Ráadásul több kistelepülésen is bezárnak a takarékok. A fiókbezárásokkal a bank lényegében a működését racionalizálja. Nemcsak a fiók zár be azonban, hanem készpénzhez is nehéz lesz hozzájutni ott, ahol az ATM-eket is leszerelik.
Szakértők szerint nincs szükség ennyi postára, a veszteséges működést az adófizetők állják, a takarékok racionalizálásával pedig Mészáros Lőrinc jár jól.

Fokozódó orvoshiány

Nem vagyunk rabszolgák – mondta egy szakorvos arra az egészségügyi rendelettervezetre, amely szerint a magánellátásban dolgozó orvosoknak havi húsz órát továbbképzés címén állami kórházban kell dolgozniuk. Az orvosi kamara erőt mutató válaszra készül, mert úgy vélik, „ezek a jogszabályok kiterjedten rombolják Magyarország egészségügyét”.

Ezt nem lehet sem január elsejével, sem később bevezetni, ez durván megsérti a munka szabad megválasztáshoz fűződő jogot, és egyáltalán nem életszerű a tervezett módosítás – mondta a Szabad Európának nyilatkozó nőgyógyász.

A szolgálati jogviszonyt a tavaly májusi határidőig a szülész-nőgyógyász szakorvosok mintegy húsz százaléka nem írta alá, és azóta még nagyjából ugyanennyien távoztak az állami egészségügyből, sok helyen kritikussá vált az orvoshiány, a kormány ezért próbálkozhat íly módon visszaterelni a nőgyógyászokat az állami ellátásba.

Zöld lámpa

A Szabad Európa úgy értesült, hogy az Európai Bizottság a tervek szerint szerdán, de legkésőbb csütörtökön elfogadja a magyar partnerségi megállapodást és a hét magyar operatív programot, kikötve ugyanakkor, hogy a szexuális kisebbségek gyermekvédelmi törvényben korlátozott jogainak megoldásáig, illetve az akadémiai szabadság rendezéséig és a menekültügyi rendszert elmarasztaló bírósági ítélet végrehajtásáig Magyarország nem igényelhet vissza pénzt az EU-tól.

21 milliárd euró vissza nem térítendő felzárkóztatási támogatás lehívása előtt nyílik meg az út, de a kifizetéseket a kötelező előlegfizetéstől eltekintve késleltetheti az, hogy Brüsszel megítélése szerint az ország nem teljesíti az úgynevezett horizontális feljogosító feltételek mindegyikét.

A kifizetési stop nem érinti az előlegfizetést (a programok rendelkezésére álló pénzügyi keret meghatározott részét a programok elfogadása után folyósítja az EU) és a technikai segítségnyújtásra szánt összegeket.

Egyenlő munkáért egyenlő bért!

2026-tól sokkal átláthatóbbak lesznek a fizetések az EU-ban, amitől azt remélik, hogy csökkenti a férfiak és a nők közötti bérszakadékot. A munkáltatóknak ugyanis komoly következményekkel kell szembenézniük, ha a fizetések meghatározásakor nemi alapon diszkriminálnak. A munkavállalóknak és képviselőiknek is több jogot biztosít majd az új szabályozás, amely azonban csak a száz főnél többet foglalkoztató vállalkozásokra ír elő kötelezettségeket.

Ami Magyarországot illeti, az Eurostat adatai alapján készített összevetés szerint jelenleg a magyar bérszakadék magasabb az uniós átlagnál: 17,2 százalék, ami az EU-ban az ötödik legnagyobb érték. A legmagasabb ez az arány Lettországban (22,3 százalék), míg Luxemburgban alig mérhető, 0,7 százalék, de nagyon jól teljesít ezen a téren Románia is 2,4 százalékkal.
A jogszabály szankciókat is előír. Azok a munkavállalók, akiknek a munkáltatója nem tartotta tiszteletben az egyenlő bérezés elvének kötelezettségeit, jogosultak lesznek kártérítést követelni.

Ez is érdekelheti:

Az index információi szerint Csák János miniszter felmenti a kultúráért felelős államtitkárt. Hoppál Péter a jövőben kormánybiztosként folytathatja. Facebook oldalán az államtitkár azt irta, hogy új, fontos kormányzati feladatra készül, ami több vidéki és választókerületi munkát, kevesebb budapesti hivatali kötelezettséget jelent, továbbra is a magyar kultúráért dolgozva.
A lap úgy tudja, hogy utódja Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, korábbi helyettes államtitkár és Hoppál Péter tanácsadója veheti át a pozíciót. A cserére hivatalosan február elején kerülhet sor.

A Telex kérdésére reagálva az argentin nagykövet elhatárolódott Németh Szilárd fehér keresztényezésétől. „Az argentin válogatott, ahogyan az argentin emberek, a mesztic Amerika értékeit képviselik, és elutasítanak mindenféle faji, vallási, nemi és társadalmi diszkriminációt”, mondta Hernán María Patiño Mayer, Argentína magyarországi nagykövete, Németh Szilárd fideszes képviselő „gratuláló” posztjára.


Legyen szép napjuk!

Benyó Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése