2022. december 9., péntek

Magyarországon a legmagasabb az infláció az Unióban

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

Nincs jelentősége annak, hogy ő maga vagy Karácsony Gergely a legnépszerűbb politikusok közé tartozik, míg Gyurcsány Ferenc egy felmérés szerint a legnépszerűtlenebb – mondta a Szabad Európának Dobrev Klára. A DK EP-képviselője arról is beszélt, mit érez, amikor saját gyermekei nevezik boomernek.

Semmit nem tudott arról, hogy az ellenzék kampányára hárommilliárd forint érkezett az Egyesült Államokból. Dobrev Klára interjúnkban azt mondta: az ellenzék politikai pártjai ebbe semmilyen formában nem voltak bevonva; a Demokratikus Koalíció a hivatalos állami támogatást költötte a kampányra.
A magyar kormánynak alapvetően meg kellene változtatnia a hozzáállását az európai uniós pénzek felhasználásához, vagyis nem lenne szabad lopnia ahhoz, hogy a pénzt felhasználhassa – mondta a DK politikusa.

„Az európai országok túlnyomó többsége már másfél éve megkapta a közel 50 milliárd eurós uniós válságkezelési csomag nekik járó részét. Magyarország nem kapott egyetlen fillért sem. Ha a ránk jutó 18 ezer milliárd forintnyi rész megérkezett volna az országba, nem lenne 410 forint fölött az euró, nem lenne ilyen brutális az infláció, el lehetett volna kezdeni a lakások hőszigetelését. Óriási nagy károkat szenvedett az ország” - fejtette ki Dobrev Klára, aki úgy gondolja: még a szándékot sem látja arra az Orbán-kormányban, hogy a korrupciót visszaszorítsák és a megtett vállalásaikat is megpróbálták elszabotálni az elmúlt hetekben.

A politikus szerint nincs mese: be kell lépni az Európai Ügyészségbe, amely valóban független Orbántól. Függetlenné kell tenni a magyar bíróságokat is. Ez a két legalapvetőbb követelés és teljesen nyilvánossá kell tenni a közbeszerzési rendszert.

Drágaságom

Elképesztő ütemben drágul az élet, novemberben 22,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves alapon, de még nem értük el a csúcsot. Elemzők szerint 26 százalékon tetőzhet az infláció jövő év elején. Az élelmiszerek közel másfélszeresére drágultak, és úgy tűnik, sikerült lehagyni mindenkit az EU-ban: Magyarországon a legnagyobb az infláció.

Magyarország átvette a vezetést, itt a legnagyobb az infláció az egész Európai Unióban, és ebben még nincs benne az üzemanyagárak drágulása. Az üzemanyagok hatósági árának kivezetése 2-2,3 százalékponttal emeli az inflációs mutatót Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint.

Fogolycsere

Az Egyesült Államok és Oroszország fogolycserét hajtott végre, Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárt Viktor But orosz fegyverkereskedőre cserélték. Nyolc hónapon belül ez a második fogolycsere a feszült viszony ellenére a két ország között.

Az Egyesült Államok Női Kosárlabda-szövetségének kétszeres olimpiai aranyérmese és hatszoros all-starja, a 32 éves Griner azóta volt orosz letartóztatásban, amióta a rendőrség közölte, hogy Oroszországban betiltott kannabiszolajat tartalmazó elektromoscigaretta-patronokat találtak a poggyászában a moszkvai Seremetyjevói repülőtéren február 17-én.

Viktor But, a világ leghírhedtebb fegyverkereskedője két évtizeden keresztül szállított fegyvereket latorállamoknak, afrikai haduraknak és latin-amerikai gerilláknak. A most 55 éves férfi 2008-as letartóztatását megelőzően a világ egyik legkeresettebb bűnözője volt. Arról vált ismertté, hogy hosszú időn át könnyűszerrel játszotta ki a különböző fegyverembargókat, és szállított tiltott eszközöket a világ számos pontjára.

Megszüntette a nyomozást a rendőrség a bébi ingatlanárverés ügyében, amelynek során a helyi polgármester, Brunner Imre egyedüli licitálóként szerzett meg egy házat, amelyben egy négygyerekes család élt, amelyet az idén augusztusban ki is lakoltattak – derül ki a nyomozást lezáró, a 24.hu birtokába jutó határozatból. A büntetőeljárás hivatali visszaélés miatt indult, mivel nem csak etikai, hanem jogi aggályok is felmerültek azzal kapcsolatban, hogy a polgármester a saját településén egy bajba jutott család házát szerezte meg egy végrehajtási eljárás során.


Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése