2022. november 30., szerda

„Az agrárminiszter szerint azért lett drasztikusan drága az élelmiszer, mert korábban túl olcsó volt”

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

A magyar oktatási rendszer állapotáról, a tanárok és a diákok mozgalmáról tájékoztattak európai döntéshozókat tanárok és diákok Brüsszelben. Az uniós politikusok egyúttal azzal is szembesülhettek, hogy milyen hátrány éri azokat, akik a hatalommal szemben foglalnak állást, és ennek hangot is adnak.
Mélységesen megdöbbentek azok az európai parlamenti politikusok, akik magyar tanárok, diákok, szakszervezeti vezetők meghallgatásán vettek rész az EP-ben, Brüsszelben. A magyar vendégek ugyanis azt kérték, hogy ne legyen nyilvános az esemény, sőt róluk se készítsenek kép- vagy hangfelvételt, mert félnek a retorzióktól.

A megdöbbenést fokozta, amikor a diákok arról beszéltek, hogy „kis patkányokként” jelenítik meg őket a propagandamédiában. Az EP-képviselők megtudhatták, milyen az, amikor a jobb oktatásért indított mozgalmat a közmédia elhallgatja.

A küldöttség tagjai nemcsak parlamenti képviselőkkel, hanem uniós biztosokkal, illetve azok közvetlen munkatársaival is találkoztak. Ezeken a beszélgetéseket fogalmazódott meg, hogy a hazai civil szervezeteket az Európai Bizottság vonja be az ellenőrzésbe, amikor Magyarország teljesíti az uniós forrásokhoz vezető feltételeket, és kérjék ki a véleményüket arról, amit a kormány elvégez.

Pszichológiai hadviselés

Október 23-án este Budapesten a pedagógusokért tartott tüntetésen felszólalt egy 18 éves pécsi diák is. Az egyházi gimnáziumba járó Pankotai Lili beszédét többen bírálták nyelvezete miatt. Nemrég kiderült, hogy a lány iskolát vált, Budapesten tanul tovább.

Pankotai Lili az interjúban elmondta: célba ért az üzenet, hogy nem szívesen látják a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában. Mint mondta, érzelmi sakkban tartották, és a megfélemlítés minden dimezióját megjárta a beszédét követő három hétben, amit eltöltött a gimnáziumban.

„Értek atrocitások, végül ezek miatt is döntöttem a távozásom mellett. Volt, hogy kiküldött az osztályfőnököm óráról, ezután közölte az osztállyal, hogy velem nem hajlandó elmenni az osztálykirándulásra, így beszéljék meg velem, hogy én ne menjek, különben az osztályt sem viszi el. (…) Elsősorban pszichológiai hadviselést folytattak ellenem. Bűntudatkeltés folyt az iskolát érő támadások miatt, a kormányzati propagandamédiában elhangzott ocsmányságokból következő presztízsveszteség miatt, a pedagógusok frusztráltsága miatt” – mondta a diák.

A Dömper vége

Átveszi a Dömper Kft.-t, valamint projekt cégét, a Hidro-Duna Kft.-t a Duna Aszfalt Zrt. – értesült a Szabad Európa. Információink szerint erre azért van szükség, mert az M100-as megépítésének törlésével a Völner Pálhoz köthető Dömper bajba került volna hosszabb távon.
Egy forrásunk szerint a Dömper dolgozóinak már be is jelentették az akvizíciót, amit „fúzióként” emlegettek, de valójában arról van szó, hogy a Dömper Kft. valamilyen formában beolvad a nála jóval nagyobb vetélytársába. Ugyanez lesz a sorsa a Dömperrel egy helyrajzi számra bejegyzett Hidro-Duna Kft-nek is, ez valójában a Dömper alagút építésre létrehozott projektcége. A két kft. ugyanis nincs egy súlycsoportban a részvénytársasággal.

Nem jön Von der Leyen Budapestre

Az eddigi gyakorlattól eltérve az Európai Bizottság elnöke nem utazik el személyesen Budapestre a magyar helyreállítási terv szerdai elfogadásának bejelentésére – adta értésre kedden a testület szóvivője, anélkül hogy magyarázatot adott volna az utazás elmaradására.

Ursula von der Leyen a magyar helyreállítási terv szerdai elfogadása kapcsán szakítani fog az eddigi gyakorlattal, és nem utazik el személyesen Budapestre, hogy a magyar miniszterelnök társaságában bejelentse a döntést. Eric Mamer nem adott magyarázatot az utazás elmaradásra, csupán annyit közölt, hogy a bizottság elnöke nem köteles a helyszínen megtenni a bejelentést.

Az agrárminiszter szerint azért drágult kiugróan az élelmiszer Magyarországon, mert túl olcsó volt korábban. Nagy István miniszter az Infórádióban azt mondta: a háború sem tarthat örökké, és ha teljes visszarendeződés nem is lesz az élelmiszerpiaci árakban, de az infláció mértéke jelentősen csökkenni fog. Az ársapkák a miniszter szerint a jövő év derekáig maradhatnak.

„Nem az a helyzet, hogy nálunk a legdrágábbak a termékek, hanem az, hogy most értük utol a világpiaci árakat” – fejtette ki a tárcavezető.


Nyugodt napot kívánok!

Báthory Róbert 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése