2019. május 9., csütörtök

Zenta:

Tüntetés a Magyar Szó szerkesztősége előtt „Sok tisztességes hírlapíró lelkében dúlnak most viharok, mert nehezen viselik a rájuk kényszerített szerepjátszást”

<span class="entry-title-primary">Zenta: Tüntetés a Magyar Szó szerkesztősége előtt</span> <span class="entry-subtitle">„Sok tisztességes hírlapíró lelkében dúlnak most viharok, mert nehezen viselik a rájuk kényszerített szerepjátszást”</span>

Az országszerte öt hónapja tartó Egy az ötmillióból elnevezésű tüntetéssorozaton megfogalmazott egyik legfőbb követelés a média felszabadítása, illetve a cenzúra megszüntetése. Ez vonatkozik úgy az országos és tartományi közszolgálati televízióra, mint azokra a magánkézben lévő sajtóorgánumokra is, melyek a mindennapi munkájuk során a rájuk vonatkozó törvényeket és a szakmai szabályokat is igen gyakran megsértik – hangzott el szerdán este a Magyar Szó zentai szerkesztősége előtt megtartott tüntetésen.
Az egybegyűlteket Goran Jovanović a tiltakozások egyik szervezője üdvözölte és rámutatott, hogy a Tisza parti városban és környékén nagy fontossággal bírnak a magyar nyelvű tájékoztatási eszközök, emiattt szervezték meg a tiltakozást az egyetlen szerbiai magyar nyelvű napilap zentai szerkesztősége elé.
A magyar nyelvű, közpénzen finanszírozott sajtóorgánumok szerkesztéspolitikájának megváltoztatását szeretnénk elérni. Ez a Magyar Szó napilapra, a Hét Nap hetilapra és a Pannon Rádió és Televízióra is vonatkozik. Az utóbbi években ezek a médiumok a Vajdasági Magyar Szövetség propaganda eszközévé, szócsövévé silányultak, mi ezt a tarthatatlan helyzetet szeretnénk megváltoztatni
– mondta Jovanović.
Csonka Áron tartományi képviselő, a tartományi képviselőház kulturális és tájékoztatási bizottságának tagja hangsúlyozta, hogy a tüntetés nem irányul sem a Magyar Szó, sem annak újságírói ellen, hanem az utóbbi időben a lapra jellemző szerkesztéspolitika ellen. A képviselő rámutatott, hogy a Magyar Szóban és a Hét Napban jelenleg csak olyan tartalmak olvashatók, melyek az aktuális hatalom, a VMSZ és az SZHP szövetségének érdekeit szolgálják.
– A tájékoztatási és kulturális bizottság tagjaként rálátásom van arra, hogy milyen eszközöket folyósítanak ezeknek a médiumoknak. A Magyar Szónak mintegy kilencven millió dinárt juttatnak a tartományi költségvetésből. Cserébe ez a lap csak annak a hatalmi koalíciónak a szócsöve, amely országos szinten is a hatalmat bitorolja – mondta Csonka, majd rámutatott:
Ellenzéki képviselőként, ellenzéki pártelnökként, és ellenzéki blokk tagjaként – hiszen része vagyunk a Szövetség Szerbiáért tömörülésnek – gyakorlatilag nem kapunk semmilyen lehetőséget arra, hogy bármit is elmondjunk, közöljünk, akár a Hét Napban, akár a Magyar Szóban
– mondta Csonka Áron, majd hozzátette, a tartományban ugyanez a helyzet a szerb nyelvű médiumok illetve a szerb ellenzéki pártok viszonylatában is, és aláhúzta: a közmédia több hónapnyi séta és tiltakozás után sem számolt be megfelelő módon a tüntetésekről. A képviselő arra a problémára is rámutatott, hogy miután az országos médiumokat a hatalmi koalíció ellenőrzése alá vonta és a szabad véleménynyilvánítás a világhálóra költözött, megjelentek a fizetett trollok. Mint mondta, míg a internetes médiumok közül a Szabad Magyar Szó és a Délhír portál ad teret másfajta véleményeknek, ezzel párhuzamosan ugyanakkor a Jó Reggelt Vajdaság blogon közpénzekből, és több tízezer eurós anyaországi támogatással álneves szerzők támadják az ellenzéket és mindenkit, aki másként gondolkodik. Csonka szerint ezt meg kell szüntetni.
Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke, önkormányzati tanácsnok, a Zenta a zentaiaké frakció vezetője beszédét egy történelmi visszatekintéssel kezdte. Mint mondta, a magyar királyok mindig felügyelet alatt voltak. Munkájukat a királyi tanács felügyelte. Amelyik király nem viselkedett rendesen, vagy eladta az országot, azt a tanács kivégeztette. Ezen a példán keresztül mutatott rá a politikus arra, ami szerinte a legfontosabb dolog az életben:
– A hatalom egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy ellenőrzöttnek kell lennie. Az ellenőrizetlen hatalom pedig maga a diktatúra, ördögi rendszer, a pusztítás rendszere – hangsúlyozta Rácz Szabó és kiemelte, ma már demokrácia van, ami azt jelenti, hogy a nép kezében van a hatalom, viszont elvették a néptől az informálódás jogát.
A sajtó a bűnös, ha nem adja a nép kezébe az információs lehetőséget, hogy ellenőrizhesse a hatalmat. Ma Szerbiában, de merem állítani, hogy Magyarországon is ugyanez a helyzet: a hatalom nincs ellenőrzés alatt
– állapította meg Rácz Szabó László aki úgy véli, emiatt szabadulhatott el az országban az a maffiarendszer, amiben élünk, és ami ellen tüntetünk. A politikus emlékeztetett, hogy Zentán megszüntették a képviselő-testületi ülések televíziós közvetítését, elvették az ellenőrzés lehetőségét a zentai néptől. Rámutatott, hogy a tartományi és a köztársasági politika is ugyanezeket a „bűncselekményeket” követi el. Emlékeztetett, hogy Szerbiában megverik, megölik az újságírókat és rájuk gyújtják a házat, ami már ténylegesen bűncselekmény. Rácz Szabó bűnözőnek nevezte Aleksandar Vučićot, Pásztor Istvánt, pártjaik tagságát, valamint mindazokat a személyeket, akik a zentai közvetítés megszüntetésére szavaztak és megállapította, hogy miattuk van ma Szerbiában diktatúra.

Simon Róbert alkotása

Vicei Károly író a következő gondolatokat fogalmazta meg:
– Ki gyakorolja a cenzúrát? Az, aki hatalmon van. Mit titkol a cenzor? A hibákat, a bűnöket. A bűnök titokban akarnak maradni. A bírálat, a kritika tilos. Mi azt valljuk, hogy hozd nyilvánosságra! – kezdte beszédét Vicei, majd rámutatott, hogy a hatékony, sikeres maffia az erős családi köteléken alapul, majd így folytatta:
A tiszai Délvidéken van nekünk egy olyan pártunk, melynek egy-egy vezetője elmondhatja, „Apám az elnök”, „Fiam az alelnök”. Az észak-koreai Kim dinasztia lett a minta felénk. A lehengerlő elnöki választási győzelem is Koreát idézi.
A sajtóban tapasztalható cenzúrával kapcsolatosan az író leszögezte, hogy nem minden újságíró lojális stréber, mert mint fogalmazott, sok tisztességes hírlapíró lelkében dúlnak most viharok, mert nehezen viselik a rájuk kényszerített szerepjátszást, de állásuk, családjuk anyagi biztonsága múlik a látszathűségen. Vicei szerint azonban azok a behódolók is, akiket kinevezéssel, előléptetéssel, ösztöndíjjal – azaz pénzzel – megvásároltak, vannak annyira értelmesek, hogy a politikai széljárás változásával első dolguk lesz hátat fordítani az őket táncoltató zsarnok gazdáiknak.
A tüntetésen készült videó ITT tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése