2019. május 7., kedd

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Péntek, május 7.
* A NATO-bombázók mintegy negyven percig lőtték Újvidéket és környékét. Hat rakétát lőttek ki a Fruška gorán  levő venaci televíziós átjátszótorony környékére, de a torony sértetlen maradt. Nišben találat érte a kórházat. A támadásnak legalább tíz halálos áldozata van, és több tíz a sebesült. A Versectől mintegy tizenöt kilométerre levő vatini vasúti hidat is találat érte, s ezzel Romániával megszűnt a vasúti összeköttetés. A NATO repülői lőtték Surdulicát és Pristina környékét is.
* A Demokrata Párt azzal vádolta a jugoszláv és a szerbiai hatalmat, hogy „háború viharában  megpróbál leszámolni  a politikailag másként gondolkodókkal és elfojtani a demokratikus minden csíráját az országban”. A Szerbiai RTV május 6-i kommentárját, amelyben Zoran Đinđićet, a DP elnökét és Vuk Obradovićot a Szociáldemokrácia elnökét árulással vádolták, valamint a Jugoszláv Baloldalnak azt a közlönyét, hogy „az árulókkal a népnek kell leszámolnia”, a DP lincsre való felszólításnak nevezte.
* II. János Pál Pápa megérkezett Bukarestbe. Személyében az 1054 történt első nagy egyházszakadás óta első alkalommal látogat egy ortodox többségű országba a római katolikus egyházfő.
* Kofi Annan az ENSZ főtitkára szerint a G-8 csoport külügyminiszteri értekezletén hozott döntésekkel közelebb került egymáshoz a Nyugat és Oroszország álláspontja a koszovói válság megoldásáról. Annan egyébként Carl Bildt egykori svéd miniszterelnököt nevezte ki balkáni megbízottjának (a más korábban kinevezett Eduard Kukan mellé).
* Viktor Csernomirgyin szerint a G-8 külügyminiszteri találkozóján megfogalmazott elvek kitűnő alapot biztosítanak a jugoszláviai válság rendezéséhet, s „egy az egyben bekerülhetnek a Biztonsági Tanács majdani határozatába”.
* Az USA közölte, hogy a JSZK elleni légi kampány szükségleteire Európába küld további 176 repülőgépet, amivel a bombázásban közvetlenül vagy közvetve résztvevő gépek száma több mint 800 emelkedik.
* Az Európa Tanács fennállásának 50. évfordulója alkalmából ünnepi ülést tartottak Budapesten.
* Magyarország állampolgárainak majd háromnegyede ellenzi azt, hogy a NATO Magyarország területéről indítson légicsapásokat a JSZK ellen – írta a Magyar Hírlap.
* Vladimír Mečiar volt szlovák kormányfőnek címzett levelet találtak a cseh-szlovák határ vámellenőrei. A levélben egy 7,62-es kaliberű lövedék és egy cédula volt, amelyre az ismeretlen feladó cseh nyelven azt írta, hogy 1999. május 14-én „jól ellátják Mečiar baját”. (Szlovákiában május 15-én tartják az elnökválasztások első fordulóját, amelyen Mečiar is indul.)
* Házi készítésű, időzített bomba robbant Athén belvárosában, a holland nagykövetség alagsori garázsában. (Tíz napon belül ez a negyedik pokolgépes merénylet a görög fővárosban, illetve környékén). A Forradalmi Sejtek elnevezésű terrorszervezet magára vállalta a merényletet és közölte, hogy a NATO-t és az Egyesült Államokat vette célba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése