2019. május 11., szombat

Húsz éve történt…

Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Kedd, május 11.
* A NATO-légierő 623 – nagyobbrészt csapásmérő – berepülést hajtott végre Jugoszláviai célpontok ellen. A vajdaságban a Szabadka melletti Vörösfalunál levő televíziós átjátszóállomás épületét semmisítették meg, Zombornál a Naftagas üzemanyag-raktár célozták, Pancsován pedig a vasútállomást. A leghevesebb támadásoknak ezúttal is Koszovó volt kitéve, ahol civil áldozatok is voltak.
* Szinte valamennyi nyugati vezető elégtelennek nevezte a jugoszláv erők bejelentett részleges koszovói csapatkivonást, amely – értékelésük szerint – gyakorlatilag el sem kezdődött.
* A kínai kormány a Jugoszlávia elleni NATO-légitámadások leállítását követeli, mielőtt fontolóra veszi a G-8 csoport rendezési alapelveinek támogatását – jelentette ki Viktor Csernomirgyin az orosz elnök balkáni különmegbízottja a Csiang Cö-min kínai elnökkel tartott megbeszélése után.
* Igor Ivanov orosz külügyminiszter felszólította a NATO-t, hogy vegye komolyan Belgrád gesztusát, a koszovói csapatkivonás megindítását, s vessen véget a bombázásoknak, lehetővé téve ezzel a politikai megállapodásokat.
* Gerhard Schröder német kancellár Bonnban fogadta Milo Đukanović Crna Gora-i elnököt és Zoran Đinđićet, a Demokrata Párt elnökét. Schröder a délután folyamán kínai látogatásra indult, amelyet meghívói egynapos munkalátogatásra rövidítettek, válaszul Kína belgrádi követségnek lerombolására.
* Kínának másodszorra sem sikerült rábírni a Biztonsági Tanácsot egy NATO-t elítélő határozat elfogadására.
* Egyetlen tüntető sem jelent meg a kínai főváros diplomáciai negyedében, ahol három napon át heves tüntetések zajlottak le a belgrádi kínai nagykövetséget ért rakétatámadás ellen.
* A jugoszláv katonai hatóságok Belgrádban szabadon bocsátották Pit Schnitzer német újságírót, a SAT 1 műholdas tévécsatorna tudósítóját, akit még április közepén kémkedés vádjával vettek őrizetbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése