2019. május 9., csütörtök

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Vasárnap, május 9.
* Hat erős robbanás rázta meg Pristina környékét. A detonációk főleg a Goleš-hegy irányából hallatszottak.
* Bill Clinton amerikai elnök a belgrádi kínai nagykövetséget ért rakétatámadás miatt személyes üzenetet intézet Csiang Cö Minh kínai elnökhöz, amelyben sajnálkozását fejezte ki és hangsúlyozta, hogy a támadás nem volt szándékos.
* Oroszország mindent megtesz, hogy eloltsa a háborús tűzfészket Jugoszláviában – hangoztatta Borisz Jelcin orosz elnök a Kremlben a győzelem napja alkalmából rendezett fogadáson.
* Nagyon fontos új körülmények és biztató jelek merültek fel a koszovói rendezéssel kapcsolatban – jelentette ki Viktor Csernomirgyin Bonnból Moszkvába visszatérve.
* Willian Cohen amerikai védelmi miniszter és George Tenet, a CIA igazgatója közös nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását a belgrádi kínai nagykövetséget ért rakétatámadás miatt. Közlésük szerint a célmeghatározás során azt hitték, hogy a célba vett épület a jugoszláv katonai elhárítási és beszerzési hivatal központja.
* Nincs politikai jelentése a belgrádi kínai nagykövetséget ért csapásnak – jelentette ki Jamie Shea, a NATO szóvivője.
* Belgrádba érkezett a kínai külügyminisztérium 34 tagú küldöttsége. A delegációnak az a feladata, hogy felmérje a kínai nagykövetség épületében keletkezett károkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése