2019. május 11., szombat

Vučićék nyíltan népszerűsítik az elítélt háborús bűnösöket


                  Vladimir Lazarević és Nikola Selaković (FoNet, Kostadin Kamenov)

 

A második világháborúban elesettekről és a veteránokról megemlékező orosz Halhatatlan Ezred-menet mintájára 13 délvidéki és szerbiai városban tegnap megtartották a Halhatatlan Ezred menetét. Nišben a megemlékezés különleges hangsúlyt kapott, mert a menet élén a Hágában háborús bűnökért jogerősen elítélt Vladimir Lazarević tábornok és Nikola Selaković, a szerb elnök kabinetjének főtitkára haladt.

A „Halhatatlan ezred” – amelyet Szerbiában sokan szovjet termékként értékelnek – , gyakorlatilag elítélt háborús bűnösök népszerűsítésévé vált.
A jogerősen elítélt Lazarević tábornok nemcsak részt vett a meneten, hanem Niš haladó párti polgármesterével, Darko Bulatovićtyal együtt beszédet intézett a megjelent tömeghez.
Nacionalista beszédében Lazarević elmondta, hogy a szerb-török háborúktól kezdve a szerb nép „megmentéséért” vívott kilencvenes évek háborúin keresztül egészen az 1999–es bombázásig, a „halhatatlan ezred” a szabadságszeretet és a patriotizmust szimbolizálja, függetlenül a „támadó ellenség” erejétől.
Hogy milyen helyet adtak Lazarevićnek, legjobban meglátszik abban amit Niš polgármester-helyettese, Miloš Banđur elmondott, miszerint a tegnapi menet legfontosabb résztvevője épp Lazarević tábornok volt.
A Katonai Akadémián egyébként 2017 óta a jugoszláv hadsereg egykori tábornokai és vezető tisztségviselői adnak elő, akik 1998-99-ben részt vettek a koszovói háborúban – köztük Vladimir Lazarević hágai elítélt is.
(Blic nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése