2019. május 14., kedd

Provokáló múzeum a Vajdaság szívében


Propaganda Szerbia alternatív történelméről – így sommázza véleményét Tatjana, aki cseppet sem leplezi dühét, ami úgy látszik, fél év után sem múlik. Újvidéken, a Duna park tavacskájánál járunk, néhány száz méterre attól a múzeumtól, amely a múlt évben felavatott, az „1918-as Hozzácsatolás Múzeuma” nevet viseli. Igen, a Vajdaság elcsatolásának 100. évfordulójára felavatott múzeumról van szó, amely csak egyetlen eleme annak a rendezvénysorozatnak, amely 1918. november 25-éről, vagyis Bácska, Bánság és Baranya Szerbiához csatolásának napjáról kíván megemlékezni.
Tatjana már a megnyitás után nem sokkal ellátogatott a múzeumba, azonban óriási csalódást jelentett neki a tárlat. Mint mondja, ez a múzeum csak és kizárólag a Vajdaság szerb jellegének hangsúlyozásáról szól, és teljesen elfedi azt a tényt, hogy a Vajdaság mindig egy nemzetileg sokszínű terület volt.
(…)
Magunk is megnéztük, mi a baj a kiállítással. Amit találtunk: történelmi részrehajlás és torzítás, kitalált események, elfelejtett kisebbségek.
2019. május 14. [12:20]
https://magyarhang.org/kulfold/hataron_tul/2019/05/14/provokalo-muzeum-a-vajdasag-sziveben/
A teljes riportot keresse a Magyar Hang május 10-én megjelent 2019/19. számában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése